19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znanstvenici o sreći: Djeteline, bubamare i potkove djeluju!

Znanstvenici o sreći: Djeteline, bubamare i potkove djeluju!

Srećonoše ipak imaju “čarobnu moć”, pokazuje američko istraživanje, ali samo pod uvjetom da se u njih vjeruje. Igrači golfa koji su igrali sa “sretnom lopticom” uspjeli su ih natjerati dvostruko više u rupu od onih koji bi se oslanjali isključivo na vlastitu vještinu. Iako amajlije mogu upaliti u sportu, ipak neće pomoći u kladionicama ili otkriti pobjedničke brojeve na lutrijskom listiću.

Četverolisne djeteline, zečje šape ili sretno rublje djeluje poput eliksira za samouvjerenost zahvaljujući kojoj bi oko tri četvrtine praznovjernih ljudi (koliko se vjeruje da ih postoji) mogli imati veće izglede za pobjedu, dobivanje posla ili ljubav. Isti redoslijed oblačenja opreme sportašima je izvor snage i optimizma, prenose 24sata.

Potkova

Nađene potkove donose veliku sreću i štite od nesreće, munje i vatre. Ako bi se stavile u kolijevku zaštitile bi male bebe od zlih duhova, a zabijaju se i na ulazna vrata kako bi dom bio siguran.

Bubamara

Bubamara donosi sreću onome kome sleti na ruku. Broji se dok ne odleti kako bi se saznalo koliko ce se godina živjeti ili kad ce se neka djevojka udati. Ako se otjera – to će donijeti nesreću.

Kupina

Protiv bolesti i čarolija pomaže ako se čovjek provuče ispod grma kupine. U Engleskoj se izbjegavala jer se smatralo da je vrag upao u grm i prokleo je (zbog čega je i dobila takvu boju).

Dugme

Ako se dugme otrgne rano ujutro dan će donijeti nesreću, kao i ako se zabunom odjene odjeća naopako. Ujutro je i sreća vidjeti dimnjačara i tada se valja primiti za dugme i poželjeti želju.

Sedam

Iako je sedam sretan broj, za dane u mjesecu koji ga sadrže (7, 17 i 27) bolje je ne planirati putovanja, ispite ili vjenčanja jer donose nesreću.

Češnjak

Češnjak čini čovjeka otpornim na udarce i ubode, a nosi li se u džepu olakšat će pješačenje. Objesi li se u sobu na sebe će preuzeti sve bolesti i zaštiti ukućane.

Buda

U Kini gotovo da nema doma bez tradicionalnog, nasmijanog Bude. Ako se kipić svakodnevno pomazi po trbuhu, mogle bi se ispuniti želje.

Najnovije

Još iz rubrike