Upozorenje iznajmljivačima: Ni slučajno ne plaćajte to, riječ je o čistoj prijevari!

Privatni iznajmljivači s područja otoka Visa i Brela, prema saznanjima direktora tamošnjih turističkih zajednica, nedavno su na kućne adrese dobili uplatnice s iznosom od 295 kuna i pozivom za upis u tzv. elektronički registar privatnog smještaja, zbog čega je upozorenjem o prijevari reagirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, skrenuvši vlasnicima privatnog smještaja za turiste pozornost da ne nasjedaju na poštu adresiranu iz tvrtke “Privatni smještaj” j.d.o.o., registrirane na zagrebačkoj adresi Međimurska ulica 19, i ne uplaćuju joj nikakav novac, piše Slobodna Dalmacija.

“Upozoreni smo od strane pojedinih kolega s terena da privatni iznajmljivači dobivaju dopise i uplatnice od strane određene tvrtke pod nazivom ‘Privatni smještaj’ j.d.o.o. iz Zagreba s pozivom na uplatu i samim time prijavu u elektronički registar privatnog smještaja.

Kako je poznato, ne postoji nikakav službeni elektronički registar privatnog smještaja pa je ovdje riječ o čistoj prijevari”, stoji u upozorenju Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj su se potvrdila saznanja kako iza spomenute tvrtke stoji njezin vlasnik Ferijan Perković.

Perkovićeva je zagrebačka tvrtka – na svoje ime ih je do sada što u Zagrebu, što u Varaždinu, prema podacima iz Sudskog registra, isti vlasnik otvorio osam (tri su brisane, pet ih je aktivnih) – privatnim iznajmljivačima odaslala poziv za upis u elektronički registar privatnog smještaja i pripadajuću uplatnicu s iznosom od 295 kuna, “povlaštenom naknadom za jednokratno plaćanje u roku sedam dana od zaprimanja, odnosno najkasnije 19. listopada 2020.”.

“Po isteku roka za uplatu ukida se povlaštena naknada te će se naknada obračunati u punom iznosu od 590 kuna, sukladno članku 1., stavak 3. općih uvjeta”, piše, među ostalim, u pozivu tvrtke “Privatni smještaj” j.d.o.o. U opisu njezinih pretežitih djelatnosti u Sudskom registru stoji “internetski portali”, upis je proveden 11. srpnja 2020., a osnovana je s 10 kuna temeljnog kapitala. Istina, u posljednoj rečenici ponude naslovljene na primatelja poziva, privatne iznajmljivače, piše i kako “nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova, te nije obvezujuća, sukladno članku 10., stavak 3. općih uvjeta”.

No, oni koji pažljivo ne čitaju mogli bi biti zavedeni, ne samo vješto sročenim pozivom, nego i izgledom uplatnice, a kako su u strahu od svih mogućih pristojbi koje već plaćaju državi zbog posla kojim se bave, čak i požuriti s uplatom zahvaljujući kojoj će, najjednostavnije rečeno, zapravo biti oglašeni na još jednoj od brojnih domaćih online platformi za oglašavanje privatnog smještaja u nastajanju. I tu su uslugu, ako jesu, i platili…

Iznajmljivači su inače laka meta, jer je većina njihovih osobnih podatka poput adrese i identiteta dostupna na internetu, u oglasnicima smještaja i web-stranicama apartmana i kuća za turiste. Ono što ih je, u konkretnom slučaju, dodatno moglo dovesti u zabludu jest naziv elektronički registar privatnog smještaja, jer je zasigurno mnogima ostala zvoniti u ušima najava iz predizbornog programa HDZ-a uoči protekle turističke sezone o uspostavi nacionalnog booking portala privatnog smještaja.

U splitsku Turističku zajednicu nisu se javljali iznajmljivači, koji su dobili uplatnice tvrtke “Privatni smještaj” j.d.o.o., kao ni u županijsku, u kojoj su odlučili reagirati nakon poziva direktora lokalnih TZ-a iz Brela i Komiže. I iz jedne i druge pokušali su kontaktirati Ferijana Perkovića, ali im se nije javljao na telefonske pozive. No, slažu se, kako to što radi zasigurno nije po propisima Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

– Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, mi nemamo popis iznajmljivača, pa smo na adrese naše 42 lokalne turističke zajednice odaslali dopis s upozorenjem da na svom terenu upozore privatne iznajmljivače i kažu im da se radi o prijevari. Nismo nigdje prijavljivali… Ne znamo na koje bismo institucije to trebali slati niti kojim bismo mehanizmima to spriječili. I odakle mu uopće baza podataka? Nažalost, takvih slučajeva ima puno… Nije ni prvi ni zadnji koji pokušava. U startu smo znali da je to prijevara, naše je bilo upozoriti ljude, koji znaju kakve obveze imaju, da ne misle da trebaju još nešto drugo plaćati. No, čini se da je ova priča tek bila započela – kazala je za Slobodnu Dalmaciju Jurana Batovanja iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, iz koje je stigla reakcija nakon poziva Bogoljuba Mitrakovića iz TZ-a Komiže i Valentine Medić Vitković iz TZ-a Brela.

– Odmah sam reagirao, čim su mi počeli dolaziti zbunjeni iznajmljivači s uplatnicama i raspitivati se o čemu je riječ. Što je dalje bilo, ne znam. Ne znam je li uslijedila ikakva prijava niti je li se i što, osim upozorenja, poduzelo u tom pogledu – kazao je Bogoljub Mitraković, direktor Turističke zajednice u Komiži, napominjući kako su mu neki primatelji uplatnica rekli kako su pokušali provjeriti o čemu je riječ pozivima na oglašeni telefonski broj pošiljatelja, ali je linija bila zauzeta. Ustvrdio je i kako odmalena poznaje Komižanina Ferijana Perkovića.

Sjeća ga se, dok je još bio dijete, kao talentiranog informatičara, a i ostali Komižani opisali su ga kao nekadašnjeg samoukog kompjutoraša, koji je još kao dijete bio uronjen u svijet računarstva.

Da otočani nagađaju o kome je riječ svjedoči i komentar “zna se koji je… dotični Komižanin”, objavljen u jednoj viškoj Facebook grupi u kojoj je također osvanuo screenshot uplatnice Perkovićeve tvrtke “Privatni smještaj” j.d.o.o. Neki Višani pišu kako su stigle na adrese članova njihove bliže rodbine, koji se već deset godina ne bave iznajmljivanjem, dok se drugi prisjećaju kako je svojedobno, u nečijoj drugoj režiji, slična priča kružila i među obrtnicima kad su dobivali pozive i uplatnice za članstvo u nekakvom registru obrtnika.

Uspjelo se stupiti u kontakt s Ferijanom Perkovićem. Nakon što prvog dana nije odgovarao na brojne telefonske pozive, drugi dan se javio SMS porukom u kojoj je obavijestio da je na putovanju u inozemstvu te uputio na slanje upita elektroničkom poštom.

Njegovi odgovori nisu stigli do zaključenja ovog teksta niti se više javljao. Od tada je prošlo nekoliko dana, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari