Ima li povratka na staro kad se jednom iskuša otvoreni brak?

Foto: Unsplash

– Parovi u otvorenim vezama ili su sretni i ostaju idealistični prema svojoj budućnosti ili jedan/oba partnera izražavaju kronično razočaranje vezano za situaciju u vezi i razočaranje jedno u drugo – kaže Tammy Nelson, terapeutkinja za parove i autorica knjige ‘Kad si ti taj koji vara’, prenose 24sata.

Jednom prilikom je New York Times intervjuirao 25 parova u otvorenim brakovima i ispostavilo se da su većinom žene bile te koje su pokrenule dogovor o takvoj vezi. Također, bile su uspješnije u otvorenim vezama kao i u privlačenju drugih partnera. S druge strane, ispostavilo se da muškarci znaju precjenjivati sami sebe, svoje emocije i svoje sposobnosti pa češće ostaju razočarani.

Drugo istraživanje pokazalo je da su muškarci seksualno zadovoljniji u dugotrajnim monogamnim vezama u odnosu na žene.

Postoji mnogo razloga zašto se partneri u otvorenim vezama mogu poželjeti vratiti monogamiji. Tammy Nelson kaže da za takve slučajeve postoji procedura u tri koraka.

1. Razgovarajte o ljubomori i drugim teškim emocijama

Jedan od razloga zašto se čini da su žene uspješnije u otvorenim vezama je to što bolje komuniciraju o svojim osjećajima, a otvorene veze to zahtijevaju. Međutim, ova razina transparentnosti je, također, potrebna za povratak u monogamiju. To znači da partneri moraju razgovarati o tome kako su se osjećali zamišljajući partnera/partnericu s nekim drugim u krevetu, a to je nešto što nije lako izgovoriti.

– Muškarci su socijalizirani tako da su skloni pretvoriti emocije kao što je tuga u manije poput ponosa, bijesa ili agresije. Dakle, za one koji su u otvorenoj vezi osjećali bilo što od navedenog, to bi mogao biti dobar pokazatelj da se zapravo radilo o ljubomori i strahu – pojasnila je Nelson.

Naglašava da, bez obzira na to koliko je neugodno razgovarati o svemu tome, to je nužno kako bi veza preživjela krizu i nakon otvorenog odnosa ponovno postala monogamska.

– Ako su se uspjeli povezati kao par komunicirajući o svojoj otvorenoj vezi, veće su šanse da će se vratiti tradicionalnoj monogamnoj vezi – dodala je.

2. Izlazite više iz kuće, kao da ste se tek upoznali

Iskren razgovor o emocijama i željama može biti težak, ali stvara prostor za više spontanosti i noviteta u samom braku, a to je ono što parovima koji se vraćaju u monogamiju treba.

– Prekidanje bilo kakvih vanjskih partnerstava i preusmjeravanje partnera jedno na drugo znači stvaranje novih pustolovina i novog seksualnog života samo za vas dvoje, a to zahtijeva fokus i strpljenje – objašnjava Nelson.

Višestruki partneri i spojevi mogu biti socijalno vrlo poticajni pa izlazak iz toga može djelovati razočaravajuće. Pronađite nove aktivnosti koje možete zajedno iskušati, nova mjesta za posjetiti… Iako ste u braku, morate izlaziti zajedno na spojeve kao kad ste se upoznali – želite li se uspješno vratiti u monogamsku vezu.

3. Pronađite novi pristup monogamiji

– Prekidajući sekundarne veze i razgovarajući o svemu, parovi počinju sve više vremena provoditi zajedno, a to zajedničko vrijeme postaje kvalitetnije. U tom periodu je presudno surađivati na novom, poboljšanom pristupu monogamnom braku, jer je stari način i doveo do ideje o otvorenoj vezi – objašnjava terapeutkinja.

Važno je da parovi poboljšaju komunikaciju te budu iskreniji i prema sebi samima i jedno prema drugome. Ukoliko je potrebno, nije loša ideja ni zajednički posjet terapeutu. Treba imati na umu da cilj nije jednostavno preživjeti pokušaj otvorene veze, već iz nje nešto naučiti i rasti zajedno.

– Ne možete se vratiti na ono što je bilo prije otvorene veze, a pogotovo ne možete ostati u vezi koja vas guši. Razgovarajte o tome što želite i zajedno odlučite kako to učiniti uzbudljivim i ispunjavajućim za vas oboje – savjetuje Nelson, a prenosi fatherly.com.

Facebook Komentari