Pronašli novorođenče u kanti za smeće pa natjerali putnice iz aviona na ginekološki pregled

U zračnoj luci u Dohi službenici su natjerali žene na ginekološki pregled kako bi otkrili je li neka od njih rodila nakon što je dijete pronađeno u kanti u zračnoj luci Hamad 2. listopada.

S jednog leta na pregled su pozvali 18 žena, među njima dvije Britanke i 13 Australki, ali na kraju nisu sve pregledane. Katarska vlada ispričala se zbog incidenta i rekla da je beba na sigurnom te joj je pružena medicinska njega, piše BBC.

Malena djevojčica pronađena je u plastičnoj vrećici, zakopana pod smećem, što je potaknulo “trenutnu potragu za roditeljima, uključujući letove u blizini mjesta gdje je pronađeno novorođenče”.

– Iako je cilj hitne potrage bio spriječiti počinitelje užasnog zločina da pobjegnu, Katar žali zbog bilo kakve nevolje ili povrede osobnih sloboda bilo kojeg putnika uzrokovanih ovom akcijom – navodi se u priopćenju.

Vlada je naredila “sveobuhvatnu, transparentnu istragu” o incidentu i rekla da će rezultate podijeliti s drugim zemljama. Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da “pružaju trajnu potporu dvjema Britankama” nakon incidenta.

– Službeno smo izrazili zabrinutost katarskim vlastima i Qatar Airwaysu i tražimo uvjeravanja da se ovakav neprihvatljiv incident ne može ponoviti – stoji u njihovoj izjavi.

Za incident se saznalo nakon što su ga neke od putnica prijavile vlastima u Australiji. Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne izjavila je u srijedu da su žene s 10 različitih letova bile podvrgnute pregledima. Osim 13 Australki, nije otkrila nacionalnost drugih pregledanih žena.

Australski mediji ranije su izvijestili da je svim odraslim ženama koje su se ukrcale u jedan avion od Dohe do Sydneya naređeno da se iskrcaju. Odvedene su u priručnu ambulantu i rečeno im je da skinu donje rublje prije pregleda. Mnoge su nakon toga bile jako uznemirene, rekli su svjedoci.

U ponedjeljak je australsko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je incident bio “izvan okolnosti u kojima su žene mogle dati slobodan i informiran pristanak”. Ipak, odbili su to označiti kao seksualno zlostavljanje dok su čekali daljnje detalje od katarskih dužnosnika. Oporbeni političari u Australiji to su nazvali seksualnim napadom.

Australija je slučaj predala svojoj saveznoj policiji.

Tajnica australskog Ministarstva vanjskih poslova Frances Adamson rekla je u srijedu na saslušanju u Senatu da je australska diplomatska dužnosnica bila na spomenutom letu. Nije bila podvrgnuta pregledu, ali je incident odmah prijavila ministarstvu.

– Nisam mogla vjerovati kada sam čula. To nije, ni po kojem standardu, normalno ponašanje i Katarci to prepoznaju, zgroženi su tim, ne žele da se to ponovi – rekla je gđa Adamson.

U službenoj izjavi iz Katara rekli su da su predani osiguranju sigurnosti i udobnosti putnika koji prolaze kroz njihovu zemlju, prenose 24sata.

Facebook Komentari