Maska za lice može utjecati na zdravlje usta – evo što pomaže

Ako ste primijetili da u posljednje vrijeme imate tegobe s usnom šupljinom, na zubima su vam se pojavile mrlje ili imate loš dah, uzrok može biti činjenica da dugo nosite masku, piše Yahoo.

Stomatolog Gerry Curatola objašnjava što vodi do tog stanja, i još važnije, kako mu doskočiti.

Kaže da dok nosite masku za lice, u ustima se koncentrira ugljični dioksid koji stvara kiselije okružje. Zbog toga nastaje neravnoteža oralnog mikrobioma jer u našim ustima žive stotine milijardi mikroorganizama te utječu na način na koji naše tijelo potiče zdravlje i odgovara na bolesti. Bez zdrave usne šupljine narušeno je i zdravlje tijela.

– Naučili smo kako je naš imunitet ključan u borbi protiv COVID-a, pa ako imate upalni proces u ustima, vaš imunitet je snižen – kaže Curatola te ističe da je važno razumjeti povezanost zdravlja usta i tijela. Kaže da nam pet koraka može pomoći u stvaranju zdravijeg mikrobioma, smanjenju upale i uklanjanja toksina kako bismo se učinkovitije borili protiv uzročnika bolesti.

1. Pasta za zube

Birajte paste sa vitaminima i mineralima koje smanjuju upalu, a možete ih koristi za četkanje zuba ili kao masku za desni.

2. Probiotici

– Svatko tko nosi masku trebao bi uzimati probiotike svakog dana – savjetuje on.

3. Antioksidansi

Curatola savjetuje i da unosimo što više antioksidansa, bilo kroz prehranu ili dodatke prehrani.

4. Vitamin C i cink

Proizvodi i dodaci prehrani koji sadrže vitamin C i cink pomažu u osnaživanju imunološkog sustava.

5. Redovita higijena

Curatola objašnjava da je najjednostavniji način za brigu o svom zdravlju redovita higijena zuba i usne šupljine.

– Izbjegavajte grickalice i unos šećera između obroka, jer i to utječe na mikrobiom. Redovito konzumirajte vodu i ne preskačite posjet stomatologu – poručio je ističući kako je važno nositi masku, ali svi bismo pritom morali biti svjesni što se zbiva iza nje kako bismo se bolje zaštitili i očuvali zdravlje, prenosi 24sata.

Share This Article