KB Dubrava postaje isključivo korona bolnica, otkazuju se pregledi

U nedjelju je zabilježeno 2179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje u posljednjih nekoliko dana. Izliječenih je i nešto više od toga broja pa danas imamo blagi pad broja aktivnih slučajeva. Preminulo je 16 osoba. U bolnicama je gotovo 1100 oboljelih, među njima je 81 pacijent na respiratoru. Najveći je broj novooboljelih, više od 900, u Zagrebu.

KB Dubrava postaje isključivo covid-bolnica. Svi naručeni pregledi otkazani su. Situacija je ozbiljna, dvadesetak je slobodnih kreveta, 11 respiratora.

“Krevete je lako nabaviti jer u roku dan ili dva možemo sagraditi bolnicu ove veličine od kontejnerskih blokova, to uopće nije upitno, ali upitno će biti tko će te ljude zbrinjavati”, rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.

Negativni pacijenti zbrinut će se u ostalim zagrebačkim bolnicama

HRT je večeras objavio dokument koji je s današnjim datumom potpisao ministar zdravstva Vili Beroš i iz kojeg je jasno da KB Dubrava postaje bolnica za covid-pacijente, o čemu je već govoreno proteklih dana. U dokumentu je jasno naznačeno da se ne-covid pacijenti moraju zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama.

Zagrebački pacijenti na liječenje bi mogli i u susjednu Krapinsko-zagorsku županiju. Razgovara se o tome da Specijalna bolnica u Stubičkim toplicama postane covid-bolnica.

“Jer imamo problem da sada u bolnice primamo pacijente iz domova za starije i nemoćne koji imaju blažu sliku što se tiče simptoma covida-19, ali zbog njihovih poznih godina i drugih bolesti koje imaju zahtjeva se bolničko liječenje”, kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Beroš je večeras za RTL kratko komentirao situaciju u Dubravi posljednjih dana.

“Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno. Od tada se procesi u bolnici unaprjeđuju iz dana u dan. Ravnatelji su odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali naravno da ja kao ministar ne bježim niti od odgovornosti, iako su upute Ministarstva zdravstva bile i više nego jasne kada je riječ o ulozi i funkciji KB Dubrava u postupanju u epidemiji”, izjavio je Beroš za RTL.

Lukšić: “Sve zagrebačke bolnice su mobilizirane”

U subotu je koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić rekao kako od ponedjeljka KB Dubrava postaje covid blnica, te se otkazuju operacije za negativne pacijente.

U takozvanom C bloku pregrađuje se dio prema poliklinikama koji je čist. Stvaraju se uvjeti za siguran boravak covid-bolesnika. Operacija za pacijente s negativnim nalazom na koronavirus – nema. Od ponedjeljka je ovo covid-bolnica.

“Taj dio bi bio predviđen za odmaranje našeg osoblja kao čisti dio u kojem se može boraviti bez zaštitne opreme. Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane”, rekao je Lukšić, prenosi N1.

Dočekali smo i to, Beroš je upravo objasnio zašto je sada lockdown zapravo glupost

Facebook Komentari