Dok predlažu odgodu povišica za doktore i policajce, političarima iste plaće

U rubrici N1 Dvoboj sučelili su se argumenti Vlade i sindikata oko toga treba li u nadolazećoj krizi još jednom odgoditi dogovorene povišice upravo onima na kojima je najveći teret – liječnicima, medicinskim sestrama, policjacima, učiteljima. Što je sa statusom drugih javnih i državnih službenika? Na tu su pitanja odgovarali gosti TNT-a su Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, i sindikalistica Iva Šušković.

Državni tajnik Ministarstva rada Dragan Jelić rekao je da ne traže od medicinskih djelatnika da se odreknu planiranih povišica:

“Otvoreni su novi pregovori oko božićnice i eventualne odgode dinamike povećanja plaća. Prošle godine potpisan je novi kolektivni ugovor gdje su javni i državni službenici ove godine trebali dobiti povišice od tri puta dva posto i povećan regres i božićnicu na 1.500 kuna. No, došao je covid pa smo već u svibnju počeli pregovarati. Regres je isplaćen, ostaje pitanje božićnica. Proračun je u deficitu skoro 30 milijardi kuna, moramo sjesti i vidjeti kako dalje s božinicom i povišicom koja je trebala doći 1. siječnja.”

Istaknuo je da trebaju biti zahvalni svima koji daju svoj obol da što lakše prebolimo ovu situaciju, ali “moramo biti oprezni prema javnim financijama”: “Želimo nagraditi te ljude, nećemo odustati od božićnica, a odgodu povišice ćemo predložiti. Pregovori su u tijeku, dat ćemo prijedlog u idućih tjedan dana.”

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, istaknula je da se ne radi o povišicama nego stečenim materijalnim pravima iz 2006.: “Vlada je tada potpisala sporazum sa sindikatima dinamiku rasta plaća. Smatramo da bi u ovim okolnostima trebalo održati ono što je potpisano, bez obzira na ovu krizu jer je u svibnju Vlada bila svjesna svega kad je potisala odgodu povećanja.”

Jelić je pak istaknuo da je nezahvalno dijeliti državne i javne službenike: “Bilo bi teško radzvajati tko je najzaslužniji, svi bi trebali dobiti dogovoreno i na kraju će dobiti, a vidjet ćemo dinamiku. Tu je i niz poreznih reformi gdje se time utječe na visinu plaće, pomažemo i privatnom sektoru. Neće doći do pada plaća, nego do povišice ili stečenih prava, ali na stolu su pregovori, vidjet ćemo što će biti idućih mjeseci.”

Komentirajući plaće državnih dužnosnika, rekao je: “One zasad ostaju iste. Nama nijednom plaće nisu rasle, koeficijent nam je isti, putni troškovi su manji, no ovo sve ne utječe na plaće državnih dužnosnika. Ovo se samo odnosi na državne i javne službenike, dužnosnici nisu pokriveni ovime niti razmišljamo o tome.”

Imamo oko 175.000 javnih službenika, rekla je Šušković i dodala: “Tražili smo oko 370 milijuna kuna vezano uz povećanje, tj. oko 300 milijuna kuna bi se trebao isplatiti za božićnice. Ne znam kakva bi ušteda bila u proračunu ako bi se ovo prologniralo, a dovode se u pitanje prevogori u kojima sudjelujemo. Kad će se zaista dogoditi povećanje, ne znamo, smisao pregovora se dovodi u pitanje.”

Jelić je rekao da se pregovara iz sadašnje pozicije u kontekstu pandemije: “Može biti i lošije, ovisimo o zelmjama koje su sad u lockdownu. Bez obzira na brojke do smanjenja plaće neće doći, božićnice će se najvjerojatnije isplatiti i povišica će ići sljedeće godine, ali razgovaramo o dinamici.”

“Ako dođe do lockdowna službe će i dalje raditi zbog prirode posla. Smatramo da Vlada treba isplatiti ono što je dogovoreno u svibnju. Kod nas su male plaće u sustavu, oko 60% službenika u pravosuđu ima manju plaću od 5.000 kn. Dok god koeficijenti u državnoj službi budu nula zarez nešto, osnovnica ne može iznositi onoliko o čemu mi pričamo”, zaključila je Šušković.

Facebook Komentari