28.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znam da nije mudro: Pune dvije godine sam se nalazila s bivšim

Znam da nije mudro: Pune dvije godine sam se nalazila s bivšim

oje tradicionalne “kalupe” pa je sve više prijateljstva s povlasticama i zbunjujućih odnosa, no ne treba suditi nečijoj priči prije nego se pokuša shvatiti, a upravo o tome piše Lindsay Tigar, kolumnistica Thought Cataloga.

Moj bivši i ja prekinuli smo na jedan od onih super dramatičnih načina iz fatalnih ljubavnih filmova. Kratki sažetak – nije mi mogao pružiti ono što mi je emocionalno trebalo, a iako sam ga vjerojatno voljela više nego sve svoje bivše dečke zajedno, znala sam da bi me pristajanje na takvu polovičnu vezu s njim kroz vrijeme uništilo.

Tako sam, nakon što sam mu vratila ključeve njegovog stana dok je u kafiću pjevala tužna ljubavna balada, izašla na pljusak, zaustavila taksi i isplakala svoju dušu. Tjedan dana nakon toga, šaptao mi je u uho kako me voli dok sam ja doživljavala drugi orgazam.

Pretpostavljala sam kako je naš post-prekidni seks bio potreban i meni i njemu kako bismo zapečatili kraj našeg odnosa koji je postao tako negativan da naprosto nije mogao potrajati, no – prevarila sam se. Tijekom naredne dvije godine, nastavila sam se povremeno seksati s njim s povremenim prekidima.

U mom stanu. U njegovom stanu. U kući njegovih roditelja. Na stubištu moje zgrade. U njegovom autu. Nakon jednog iznimno lošeg spoja s nekim frajerom. Na Valentinovo. Na prvi dan Nove godine. Pod tušem, na moj rođendan te nakon što sam spavala s nekim drugim na njegov rođendan.

Više smo se seksali u te dvije godine dok nismo bili službeno zajedno, nego što smo to činili u vezi. Možda zvuči glupo, no ne žalim zbog ijednog od tih “susreta”. U te dvije godine naučila sam nevjerojatno puno stvari o ljubavi, seksu, sebi, odnosima, i ono što je najvažnije – kako nekog napokon pustiti od sebe.

1. Bolje s njim nego s njih puno više

Moj bivši i ja nikad nismo imali problema u spavaćoj sobi. Ako išta, to je bilo jedino mjesto na kojem smo dobro funkcionirali. Lako smo se mogli prebaciti iz nježnosti i intimnosti na prljavu strast. Seksom s njim nakon lošeg spoja dok sam očajnički željela položiti glavu na rame muškarca koji mi pruža utjehu – zvala sam njega, a ne nekog nepoznatog tipa kojeg bi pokupila s ceste, a vjerojatno bi se osjećala još gore i pesimističnije. Iako sam imala dvije kratke veze nakon našeg prekida, uglavnom sam spavala samo s njim.

2. S njim sam si potvrdila što zapravo želim

Nakon što bi se moj bivši i ja poseksali, pokušali bismo se neobvezno družiti no to bi uvijek završilo prepucavanjem oko jedne te iste stvari oko koje smo se uvijek svađali. Moj je odnos s njim potvrdio ono što sam uvijek sumnjala i zbog čega smo prekinuli: Ja trebam dobar seksualni život i dobru komunikaciju s nekim tko će biti moj budući muž. Iako smo mi doktorirali na ovom prvom, no kod ovih drugih – također važnih i svakodnevnih stvari, tema i stajališta? Nismo mogli nadići prve poteškoće u razgovoru da bi se uopće toga dotaknuli. Naprosto se nismo mogli razumjeti.

3. Zbog njega još više cijenim svoje prijatelje

Nakon što bi samo nestala usred večeri ili se ne bi javljala na telefon u nedjelju popodne, moji su prijatelji mogli pretpostaviti s čime, odnosno s kime se bavim. Iako su na to po neki put preokretali očima, bili su kraj mene. Svaki put dok bi plakala ili izbacivala svoje frustracije, mirno i strpljivo bi mi govorili da zaslužujem bolje te me ohrabrivali da prekinem to. Nebitno koliko bi se puta vratila njemu, moje bliske prijateljice me nisu napustile. Otkako je to završilo, i neke od njih su same to prošle te koliko god sam im željela reći da puste tog muškarca i nastave dalje, naučila sam da biti prijatelj ponekad znači samo biti tu, pa i šutjeti.

4. Zbog njega sam bolje birala

Iako je moj bivši imao dobre namjere, imao je/ima puno stvari oko kojih još mora odrasti. Bio je ludo sebičan i naš je odnos uvijek zavisio o uvjetima koje je on postavio. Uvijek je imao ruku na kvaki, spreman otići čim bi ja bila “preteška”, nikad nisam imala osjećaj da zaista držim i imam njegovo srce. Zbog njega sam podigla svoje kriterije u tome što tražim od muškarca i na što više neću pristati. Više mi nije dovoljna samo požuda i osjećaj ljubavi, želim cijeli paket.

5. Dokazao mi je koliko ljubavi imam za dati

Jednom je prespavao kod mene te mi ušao u kupaonicu dok sam se tuširala, odmaknula sam zastor i nonšalantno ga pitala – što sam te ja naučila? što si naučio od mene?. Spontano mi je odgovorio – naučila si me kako voljeti. Vodim se time da od svakog ili zbog svakog čovjeka u svom životu trebamo nešto naučiti. Što je on mene naučio? Da ne tratim svoju ljubav na nekog tko mi ne može pružiti ono što trebam i zaslužujem. A ta je ljubav puno više od dobrog seksa.

6. Zbog njega sam blaža prema sebi

Moram biti iskrena prema sebi – spavanje s bivšim nije baš najbolja ideja. Znala sam da pristajem na premalo i dopustila sam da mi navika te utjeha upravlja ljubavnim životom. No tada, činilo mi se kako mi upravo to i treba. Znala sam da mi je to loša odluka, no dopuštanje sebi da griješim naučilo me kako biti blaži sam prema sebi i ne zahtijevati od sebe nešto drastično – jer to nije baš uvijek najbolja ideja.

7. Pokazao mi je kako prepoznati da je veza stvarno gotova

Posljednji put dok smo spavali zajedno naručili smo hranu i otvorili moje omiljeno vino. Gledali smo TV s jednim okom promatrajući usne ovog drugog i jedna je stvar vodila drugoj. Seksali smo se u boravku, kuhinji i spavaćoj sobi, pa se otuširali zajedno. Iako smo spavali u istom krevetu, ja uopće nisam zaspala. Ništa se nije tehnički promijenilo, no ipak se sve promijenilo. To sam mogla osjetiti. Sljedećeg jutra, dok smo pili kavu i gledali vijesti shvatila sam da je iskreno, potpuno i konačno gotovo. Glad između nas je ostala, zajedno sa strasti, no naprosto smo željeli druge stvari. Uglavnom, željeli smo bolju ljubav za sebe, onu koja nam svakom odgovara. I samo tako, više se nismo čuli, niti ikad više spavali zajedno.

Iako je taj završetak bio puno manje dramatičan nego naš prethodni, ovo je bio onaj pravi završetak. Bio je to trenutak u kojem smo oboje pustili jedno drugo bez da smo išta rekli. Zato jer nismo morali, sve smo si već rekli. Jednostavno smo znali. Iako nemam više želje za tim da dijelim krevet s njim, ne osjećam neprijateljstvo ili ljutnju prema njemu. On je nastavio dalje, a i ja sam. Samo nam je trebalo nešto duže za to.

Ne bih savjetovala drugima da spavaju s bivšima toliko dugo koliko sam ja, no nije u redu ni osuđivati sebe ako se povremeno poklekne pred izazovom. Ako si to dopustite, time što činite nešto krivo vas može naučiti dosta stvari i pomoći vam da zacijelite na pravi način. I znajte ovo – što god ili tko god je sljedeći, bit ćete definitivno jači i pametniji. Zato što je ponekad potrebno pogriješiti opet i iznova da bi se naučilo cijeniti nešto što doista vrijedi, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike