31.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Velika Britanija ide u lockdown - svi ostaju doma do 2. prosinca

Velika Britanija ide u lockdown – svi ostaju doma do 2. prosinca

Boris Johnson je objavio da i Velika Britanija ide u lockdown, samo nekoliko sati nakon što je lockdown proglasila i Austrija. Johnson se odlučio na uvođenje drugog lockdowna nakon što je broj zaraženih korona virusom premašio milijun.

Lockdown počinje u četvrtak i trajat će do 2. prosinca. Zatvaraju se sve trgovine koje ne prodaju osnovne potrebe, ograničavaju se putovanja, zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, ali će biti dozvoljena dostava i naručivanje hrane. Škole ostaju otvorene.

Građanima se preporuča da se mogu susresti samo s jednom osobom izvan svog domaćinstva, a drugi britanski lockdown se uvodi nakon što su analize stručnjaka i epidemiologa pokazale da će Velika Britanija imati puno veći broj preminulih od korona virusa nego u prvom valu.

– Virus se širi brže nego što smo predvidjeli u najpesimističnijem scenariju – rekao je Boris Johnson.

Prema procjenama britanskih epidemiologa, bez novih mjera Velika Britanija bila bi na rubu katastrofe, liječnici bi bili prisiljeni birati kome će spasiti život, a koga će pustiti da umre, jer prema sadašnjim trendovima, do sredine studenog gotovo svi bolnički kapaciteti bit će popunjeni, objavljeno je na presici.

U subotu je u Velikoj Britaniji bilo 21.915 novozaraženih korona virusom, te 326 preminulih. Velika Britanija je deveta država koja ima više od milijun zaraženih, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike