31.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Liječnici: Naši vapaji Berošu traju od ožujka, Dubravu se siluje da bude...

Liječnici: Naši vapaji Berošu traju od ožujka, Dubravu se siluje da bude Covid centar

Naši vapaji ministru Berošu traju od ožujka, nije ovo jučer počelo. Dubravu se siluje, nema drugih riječi. Stanje je ovakvo zbog paralelne nam uvedene vlasti, i zbog nekolegijalnosti ostataka zdravstvenih ustanova prema nama, otkrivaju liječnici na prvoj crti “bojišnice” u KB Dubrava. Ne boje se više govoriti, kap je odavno prelila čašu, a sve je počelo, kažu još u ožujku – bolnica Dubrava nikad nije bila spremna za Covid centar, tvrde, baš ni u jednome trenu. Kako se doznaje, zbog mučnoga je stanja ostavku na mjesto voditelja respiracijskog centra u KB Dubrava podnio prof.dr. Ivica Grgurević, koji se javnosti također obratio dramatičnim pismom iz bolnice, ogorčen nalazom inspekcije koju je u bolnicu poslao ministar Beroš nakon što su osvanula pisma ogorčenih liječnika i sestara, kao i obitelji pacijenata.

– Bile su dvije inspektorice ovdje, dva dana zaredom. Sjedile su čitavo vrijeme u sobi pored ravnateljeve, niti jednom se nisu spustile u Covid odjele, otkriva ogorčeni liječnik u Dubravi uz uvjet anonimnosti, dobro upućen u sve što se tamo zbiva od ožujka naovamo. Do smjene upravnog vijeća i ravnatelja dr. Srećka Marušića u četvrtak, nastavlja liječnik, Dubrava je imala dvije paralelne “vlasti”. Jedna je Marušićev tim, koji je dosad vodio bolnicu, a drugi je tim onaj kojeg je postavio Beroš, na čelu s koordinatorom, dr. Ivicom Lukšićem. Lukšić je Beroševim rješenjem postao upravitelj prostora u kojima se liječe Covid bolesnici, no Marušić je zapravo, kažu sugovornici, potpuno izgubio svoje ingerencije.

– Na kraju je on smijenjen, makar nije odlučivao, jer se nekoga moralo žrtvovati u ovoj očajnoj situaciji koja je izašla u javnost. Frustrira nas činjenica što se Dubravu od početka siluje da bude Covid centar. Postojala je i druga opcija, da to bude neka bolnica paviljonskog tipa, poput one u Zaboku, Vinogradske ili čak i Rebra. Međutim, kako je Milan Kujundžić bio smijenjen s mjesta ministra zdravstva, u polufinalni su izbor ušli Zabok i Dubrava. Kako smo mi u tom trenutku bili politički najslabiji, odluka je pala na nas, nastavlja liječnik. U početku su mnogi koji tamo rade, kaže, bili čak i entuzijastični, počeli su s pripremama. Odabrani kao Covid centar, zanimljiva je ilustracija ‘”silovanja”, imali su na zalihama samo 50 najefikasnijih maski za lice, ukupno 250 njih vrhunske kvalitete. Privatnim su kanalima onda liječnici sami nabavili 20.000 maski.

– Govorili su da će u funkciji biti 300 kreveta za Covid bolesnike, ali nitko od samoga početka nije govorio tko će s 300 pacijenata ovdje i raditi. Naši su mikrobiolozi čak upozoravali da će se zbog posebnog ventilacijskog sustava bolnice virus negdje ‘zavući’, i da će jedino rješenje na kraju biti da se Covid odjeli – spale, dotle su išla upozorenja, šokantno je otkriće liječnika. Na kraju je odlučeno da Covid pacijenti budu na odjelu psihijatrije, zrakoplovne medicine i bivše hitne pomoći. Ova nekadašnja vojna bolnica ima, naime, poseban sustav ventilacije, zahvaljujući kojem joj u slučaju biološkog rata ne treba napajanje zrakom izvana, ali je upravo to bio problem za smještaj zaraženih virusom, koji može kolati bolnicom. Zato su na početku epidemije ugrađivane posebne zračne komore za uništavanje virusa u prelasku osoblja iz nečistih u čiste dijelove objekta.

– I danas smo, zbog svih ranijih protokola, bolnica s najmanjim prodorom korone. Zato i jest apsurd da kod nas bude većina oboljelih od Covida, nastavlja liječnik.

– Silom nam se, međutim, stalno trpaju novi bolesnici, nauštrb kvalitete liječenja. Od početka rujna pišemo, kumimo i molimo da nas se rastereti, da nemamo dovoljno osoblja. Na svakih 40 pacijenata imamo dva liječnika i tri medicinske sestre. Imamo samo dva infektologa, zato tvrdim da Covid pacijenti ovdje imaju drugorazrednu skrb. Jedan infektolog je u mirovini, i radi na četiri sata, druga infektologinja također radi na pola radnog vremena. Njihov je posao, međutim, savjetodavan, oni ovamo ne dolaze. Na odjelima rade internisti različitih profila, i anesteziolozi. Svaki nam dan dolazi, 25, 40, čak po 40 novih bolesnika s Covidom, i različitim komorbiditetima. Jako je teško jednom liječniku brinuti o svim tim komorbiditetima, trebalo bi nam stotinu dr. Housea da to ima pod kontrolom, kaže liječnik.

Kad je ravnatelj Marušić vidio da se ništa izvana ne poduzima oko sve težeg stanja, doznajemo, u listopadu je svim kliničkim bolnicama u Zagrebu poslao okružnicu – molbu da pomognu svojim osobljem. Samo Rebro, Vinogradska i Merkur, ilustracije radi, zajedno imaju preko 10.000 ljudi, kaže liječnik. Sve su bolnice Dubravi na ispomoć nakon te okružnice ponudile – četiri medicinske sestre. Iz drugih je bolnica nedavno stiglo i deset respiratora za pomoć – većina je bila tehnički neispravna. “Činilo nam se da se rješavaju svoga smeća”, na rubu snage govori liječnik. Prije dva tjedna, otkriva nam i to, kad je broj zaraženih počeo eksponencijalno rasti, Beroš je okupio ekspertni tim ravnatelja svih zagrebačkih, i okolnih bolnica, da se izjasne za jedan od dva prijedloga: prvi je bio da Covid centar ostane u Dubravi,a drugi da sve bolnice preuzmu dio tih pacijenata.

– Što mislite kakvi su bili rezultati glasanja te ‘ekspertne skupine’? Dva su ravnatelja od njih 30 glasala za opciju da i oni preuzmu dio bolesnika, otkriva liječnik, ogorčen nekolegijalnošću ostalih bolnica. Otkriva još nešto zapanjujuće. Kako se, naime, hitni ostali bolesnici iz Dubrave sad preusmjeravaju drugdje, jer je tamošnja hitna postala isto Covid odjel, neke druge bolnice od Dubrave sad traže da im pošalju specijalizante kirurgije na ispomoć!

Već tri do četiri tjedna bolnica, dodaje, stalno dobiva pisma i pritužbe obitelji pacijenata.

– Na dosadašnjem hitnom odjelu, gdje su sad Covid pacijenti, dva su WC-a na 70 pacijenata. Tamo ima i pokretnih ljudi, riječ je o pacijentima koji nisu u najtežem stanju, ali im jest loše. Zamislite starca koji ima i proljev, žene s menstruacijom koje su slabe – treba im pomoć dvaju medicinskih sestara da odu to tog WC-a, i pomognu obaviti nuždu, promijeniti uložak. Ukupno tri sestre rade u smjeni po četiri sata sa tih 70 ljudi. Zamislite kako im je, kako nam je svima ovdje, užasno je, nastavlja liječnik. Osoblje, kaže, radi nadljudskim naporima, i nipošto ne zaslužuje ovo.

– U javnosti se stvorila slika o nama kao da smo nesposobni neradnici, a čitav je problem u zapovjednoj liniji, u ‘strategiji’ za KB Dubrava, koja se negdje na vrhu mijenja, doslovno, svakoga dana. Prije tjedan dana je rečeno da će se pacijente, nakon popunjenja tri postojeća Covid odjela, smještati u šatore, a onda u Arenu. Onda je došao mail iz Ministarstva zdravstva da ispraznimo internističku stranu bolnice, u glavnoj zgradi. Mi tako premještamo pacijente, seljakamo krevete, slušamo sulude naredbe bez glave i repa. Danas je stigla ‘ depeša’ da operirane pacijente, koga god možemo, otpustimo. Čovjek je, primjerice, imao kardiovaskularnu operaciju, za dva dana treba još jednu, a mi ga moramo preseliti u neku drugu bolnicu. Hrane ima, kratko je bila nastala pomutnja jer je netko poremetio redoslijed podjele hrane, ima i lijekova, ali ne i ljudi koji svima na vrijeme sve mogu dati, dramatična je priča liječnika “iznutra”. Ne zna se, kaže, tko pije, a tko plaća.

– U ožujku i travnju nas je spasio lockdown. Ne znam što nas sad može spasiti više…Na rubu snage kaže sugovornik. Čeka ga smjena u trajanju od 24 sata. Zna da neće stati čitavo to vrijeme, a kamoli oka sklopiti, nema kad.

Najnovije

Još iz rubrike