30.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jedite đumbir želite li se riješiti lošeg zadaha, zaista pomaže

Jedite đumbir želite li se riješiti lošeg zadaha, zaista pomaže

Kemikalija koja đumbiru daje specifičan intenzivan okus odlična je u borbi protiv lošeg zadaha, tvrde njemački istraživači sa Tehničkog sveučilišta u Münchenu. Dodali su da se ovaj moćni korijen može uzimati u obliku čaja ili na neki drugi način, bitno je da se nađe u ustima, prenose 24sata.

Radi se o gingerolu, sastojku koji ima sposobnost stimulirati enzim zvani sulfhidril, a koji pak neutralizira supstance u usnoj šupljini odgovorne za neugodan zadah. Taj sastojak đumbira pojačava razinu enzima za 16 puta i to u svega nekoliko sekundi.

Spojevi koji sadrže sumpor u hrani mogu biti razlog stvaranju halitoze (medicinski naziv za loš zadah), od koje, po nekim procjenama, pati četvrtina ljudi.

Istraživači iz Njemačke proučavali su kako đumbir djeluje na ponašanje molekula u slini, a potom su testirali svoju teoriju na volonterima te pratili kako se njihov dah mijenja, poboljšava.

Otkrili su kako spomenuti enzim razgrađuje sumpor u ustima.

– Rezultat uzimanja đumbira je poboljšanje mirisa naših usta. Ovo otkriće može pomoći tvrtkama koje rade proizvode za oralnu higijenu, mogu naučiti kako đumbir radi – rekao je Thomas Hofmann, voditelj studije, no nije spomenuo koliko bi đumbira trebalo konzumirati da se dođe do željenog učinka, prenosi Daily Mail.

Najnovije

Još iz rubrike