22 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Recesija u Hrvatskoj: U trećem tromjesečju godišnji pad prometa u trgovini na...

Recesija u Hrvatskoj: U trećem tromjesečju godišnji pad prometa u trgovini na malo 7,6%

Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u kolovozu, prema posljednjim podacima DZS-a tijekom rujna zabilježen je porast maloprodaje na mjesečnoj razini te nastavak pada na godišnjoj razini.

Pritom je ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo, nakon mjesečnog pada od 1,1% u kolovozu, u rujnu realno porastao za 1,8% u odnosu na kolovoz. S druge strane, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo nastavio je pad sedmi mjesec zaredom pri čemu je pad u realnom izrazu usporio na -7,3% (-8,6% u kolovozu).

Rujanski podaci zaokružili su statistiku za treće tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje prošle godine (kalendarski prilagođeni indeksi) zabilježen je realan pad od 7,6%, dok je u kumulativnom izrazu (od siječnja do rujna), prema istim indeksima, zabilježen realan pad od 6,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

Promatrajući sezonski i kalendarski prilagođene indekse prometa prema pretežnoj djelatnosti prema NKD-u, mjesečni realni rast zabilježen je kod svih kategorija. Najizraženiji rast bio je u kategoriji Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima s porastom od 4,6%. Slijedi kategorija Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima s porastom od 3,1% dok je najmanje izražen rast bio u kategoriji Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) s rastom po stopi od 0,6%.

Na godišnjoj je razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježen je realan pad u svim kategorijama. Nakon kategorije Ostale djelatnosti koja je zabilježila godišnji pad od 14,8%, najsnažniji pad je zabilježen kod kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima po stopi od 6,4% dok su najblaža negativna kretanja zabilježena kod kategorije Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) koja bilježi pad od 2,7%.

Promatrano prema trgovačkim strukama, nominalni indeksi prometa u trgovini na malo ukazuju na pad prometa većine trgovačkih struka na godišnjoj razini. Pri tome, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, Audio i videooprema te Trgovina na malo internetom ili poštom jedine su struke koje bilježe pozitivna godišnja kretanja. Trgovina na malo internetom ili poštom u ukupnom prometu maloprodaje čini 1,2% te je ostvarila najsnažniji godišnji rast prometa, po stopi od 8,0%.

Unatoč mjesečnom rastu prometa trgovine na malo, maloprodaja još uvijek nije dosegnula rezultate iz razdoblja prije početka pandemije. Do kraja godine, uslijed pojačane nesigurnosti i neizvjesnosti, pada potrošačkog optimizma, suzdržavanja od potrošnje kao i smanjene turističke potrošnje očekujemo nastavak negativnih godišnjih stopa rasta, pišu analitičari RBA.

Povijesno snažan rast američkog anualiziranog BDP-a u trećem tromjesečju

Najnovije

Još iz rubrike