28.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Prosvjed liječnika i sestara: Ne može KB Dubrava sama snositi covid pacijente

Prosvjed liječnika i sestara: Ne može KB Dubrava sama snositi covid pacijente

Ispred KB Dubrava u Zagrebu oko podne se okupilo više desetaka medicinskih djelatnika te bolnice, a pritom im se obratio novi šef upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava Silvio Bašić. Jučer je smijenjeno Upravno vijeće, s novi predsjednik Upravnog vijeća je Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju.

Veći broj medicinskog osoblja okupio se ispred bolnice, a Bašić je razgovarao s njima.

“Ne može KB Dubrava sama snositi covid pacijente”, kaže za N1 jedna medicinska sestra

“Ovo ne može biti samo covid bolnica, osoblja nema, svi se bore s virusom, od njega ne bježimo, ali mislimo da nije u redu da jedina bolnica u Zagrebu koja pokriva enormno područje postaje covid bolnica. Gdje će naši pacijenti koji su ne-covid? Apeliram na nekoga tko može to promijeniti, ne zanima me tko je na vlasti, jako se borimo. Ne može samo jedna kuća participirati u liječenju covid pacijenata, svaka bolnica mora dati svoj obol”, kaže za N1 medicinska sestra Verica Šeb.

Njezin kolega Ivan Spajić je dodao: “Ovo je prešlo sve mjere. Trebali bi svi zajedno podijeliti taj posao.”

O napisima da je stanje u toj bolnici poražavajuće, Šeb odgovara: “Ne želim puno komentirati napise, ali teško je. Zar mislite da su pacijenti gladni, žedni i goli u ovakvoj bolnici? Nitko iz covid centra nije izašao anoreksičan, to su sramotne izjave. Postoje problemi jer to je preveliki pogon. To su sad dvije bolnice u jednoj. Najavljivano je da ćemo dobiti pomoć, zahvaljujem svima koji su dobrovoljno došli pomoći.”

Nije došao nikoga smjenjivati

Reporterka N1 Matea Dominiković razgovarala je prije prosvjeda s dosadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva i novim šefom upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava Silvijem Bašićem.

Bašić je na početku kazao kako on ovdje nije došao nikoga smjenjivati, niti je bila ideja Vlade da nekome na ružan način kaže ‘siječemo glave’.

Ističe kako inspekcija Ministarstva zdravstva nije našla nikakve velike propuste.

“Našli su minorne propuste koji nisu vitalno ugrozili živote pacijenata. Ogroman problem je trenutačni priljev velikog broja bolesnika”, tvrdi Bašić.

“Kao što sam rekao, manjak medicinskog osoblja je u cijeloj našoj zemlji odavno. Ova Vlada odnosno Ministarstvo pokušavaju izbalansirati maksimalno od mogućega. Nisu nestale ostale bolesti i tim bolesnicima se mora pružiti skrb. Pokušavamo izbalansirati da covid pozitivni i covid negativni bolesnici dobiju jednaku skrb”, dodaje.

Zašto je smijenjeno upravno vijeće KB Dubrava?

“Nastavak izvješća ministarstva zdravstva je utvrdio jednu neharmoničnost između koordinatora kriznog stožera i uprave bolnice. Upravo taj nesklad može potencijalno ugroziti ili smanjiti skrb bolesnika u budućnosti. Da se to ne bi dogodilo, reagiralo se promptno”, kazao je Bašić.

Ističe kako je siguran da u toj smjeni nema nikakve igre. “Ovo Ministarstvo i Vlada, jedini nam je cilj da se brinemo za naše bolesnike i stanovništvo i tu politike nema”, ističe.

Prvi potezi na čelu Upravnog vijeća bolnice

“Mi radimo ne jedan korak nego 15 koraka unaprijed. KB Dubrava je zamišljena u slučaju najveće nedaće da postane cjelokupna covid bolnica. Nažalost, očekujemo vrlo brzo da će broj covid pozitivnih prerasti sadašnje pacijente i da ćemo morati ovu glavnu zgradu pretvoriti u zgradu za covid pacijente. Oko 80 pacijenata je u zgradi koji su covid negativni. Ako zahtijevaju nastavak liječenja, bit će prebačeni u neku drugu zagrebačku bolnicu”, objašnjava Bašić.

Tvrdi kako niti jedan liječnik neće otpustiti pacijenta kući, ako on ne može biti otpušten i da je uvjeren da se to nije dogodilo.

O izjavi liječnika Leonarda Bressana koji je ministru Viliju Berošu poručio “I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali nemam kad, moram brinuti o pacijentima”, kaže: “Mogu se samo na to nasmijati. Doista je vrijeme da prekinemo polarizacije i svađe. Doista je vrijeme da počnemo razmišljati što možemo napraviti da pomognemo sustavu. Još nisam nikoga čuo da sebe uključuje u rješenje problema, vrijeme je da sebe počnemo uključivati u rješenje problema”.

Najnovije

Još iz rubrike