32.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Povijesno snažan rast američkog anualiziranog BDP-a u trećem tromjesečju

Povijesno snažan rast američkog anualiziranog BDP-a u trećem tromjesečju

Pokazatelj ekonomskog povjerenja Europske komisije u europodručju je za mjesec listopad zabilježio zadržavanje na razini od 90,9 bodova u odnosu na rujan.

Pokazatelj ekonomskog povjerenja Europske komisije u europodručju je za mjesec listopad zabilježio zadržavanje na razini od 90,9 bodova u odnosu na rujan. S druge strane, konačni podaci pokazatelja povjerenja potrošača potvrdili su -15,5 bodova za isti mjesec (s -13,9 u rujnu). Preliminarni podaci indeksa potrošačkih cijena u Njemačkoj su za listopad zabilježili pad od 0,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu je najveći doprinos došao od godišnjeg pada cijena hrane (-1,6%). Iako je zabilježena iznadočekivana stopa rasta, potrošačke cijene ostale su nepromijenjene u odnosu na godišnju stopu u rujnu.

Na mjesečnoj osnovi, indeks potrošačkih cijena porastao je 0,1% dok je harmonizirani indeks potrošačkih cijena na godišnjoj razini pao za 0,5%. Nakon pada od 31,4% u drugom tromjesečju, u SAD-u je objavljena prva procjena anualiziranog BDP-a za treće tromjesečje pri čemu je zabilježen povijesno snažan rast od 33,1% u odnosu na drugo tromjesečje.

Oporavak je prije svega podržan povećanom potrošnjom, porastom poslovnih i stambenih investicija te izvozom. Danas su od važnijih pokazatelja na rasporedu preliminarni podaci BDP-a u Njemačkoj i europodručju za treće tromjesečje, kretanja trgovine na malo u Njemačkoj za rujan te stopa nezaposlenosti u europodručju za rujan, pišu analitičari RBA.

Najnovije

Još iz rubrike