Lalovac: Kad u 6 mjeseci minus bude 30 milijardi kuna, teško je govoriti o dobrom poslu

Bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac bio je gost Novog dana.

Na samom početku osvrnuo se na održivost državnih financija.

“Kod prve malo veće krize smo uletjeli u minus od 30 milijardi kuna, što pokazuje da smo proteklih godina rasli na temelju rasta svjetskog gospodarstva i europskog gospodarstva. Kad u roku 6 mjeseci stvorite minuse od 30 milijardi kuna i kad se Ministarstvo financija zaduži za 63 milijarde kuna, teško je govoriti o uspješno odrađenom poslu”, rekao je Lalovac.

Kaže kako sve što je vidljivo pokazuje da proračun isključivo temeljimo na potrošnji i zaduživanju.

“Dok god bude tako, ne možemo govoriti da su to uspješne financije i uspješan smjer. Ne samo samo minusi u zdravstvu. U deficitu od 30 milijardi kuna je samo jedan mali dio zdravstva. Vlada se odlučila od 5 milijardi kuna duga veledrogerijama odlučila platiti milijardu i pol. Minusi su također i u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi”, pojašnjava.

Prilika za Hrvatsku je sljedeće godine jako velika, smatra Lalovac, ali i dodaje kako nema niti jednog dokumenta da vidimo da će se promijeniti hrvatska ekonomija i da će se jačati gospodarstvo. Zato, kaže očekuju da se u iduća dva tjedna izađe s dokumentom u kojem će se vidjeti koje su to investicije koje će ojačati hrvatsku ekonomiju.

Govorio je i o trenutnom javnom dugu Hrvatske.

“Trenutno je javni dug 330 milijardi kuna. Ukoliko dođe u budućnosti do porasta kamatnih stopa za samo jedan posto, to će generirati trošak od 3,3 milijarde kuna. Stanje javnog duga neće se smanjiti i to je problem. Zato što ekonomija temeljena na rentijerstvu i PDV-u ne može smanjiti javni dug”, kazao je Lalovac.

Svugdje se može uštedjeti, tvrdi Lalovac, ali kaže kako se zapravo nigdje ne povlači nikakav učinak. “Problem je u tome što nema ni na vidiku promjena. Nema niti jedne jedine rasprave što bi trebalo raditi i mislim da smo otišli u krivom smjeru”, napomenuo je, piše N1.

Facebook Komentari