22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dječja bolnica Srebrnjak prva je u Europi dobila testove koji u 30...

Dječja bolnica Srebrnjak prva je u Europi dobila testove koji u 30 minuta otkrivaju virus ili klice

Riječ je o testovima za male pacijente s povišenom temperaturom, kod kojih će se odmah znati radi li se o virusu, bakteriji, miješanoj infekciji, ili da infekcije uopće nema. Ako se pokaže da je u pitanju virus, samo će se kod tih pacijenata, umjesto na svima s temperaturom, raditi klasični PCR test brisa na koronu.

Američka tvrtka Beckman Coulter, jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme i reagensa za protočnu citometriju, odabrala je Srebrnjak kao jedinu pedijatrijsku bolnicu u čitavoj Europi za ispitivanje tih testova. Već od sljedećeg tjedna, ostaci uzoraka krvi malih pacijenata uzetih za druge pretrage, testirat će se novom metodom, koja rezultat pokazuje za 30 minuta. To bi svakako omogućilo i bolju trijažu pacijenata vezano uz COVID-19.

Kako pojašnjava dr. sc. Denis Polančec, voditelj Odjela za translacijsku medicinu na DBS, test pristigao iz Francuske iz razvojnog centra tvrtke Beckman Coulter, mogao bi u značajnoj mjeri ubrzati i olakšati dijagnostiku malih pacijenata jer će kroz samo pola sata – od trenutka uzimanja krvi do rezultata – pokazati u kojem smjeru treba ići daljnja obrada i liječenje, a značajno pridonosi smanjenju prekomjerne i neopravdane upotrebe antibiotika.

Test je prošao prve faze ispitivanja u Njemačkoj i Francuskoj na odraslim pacijentima, dok je zbog dobre ranije suradnje s tvrtkom Beckman Coulter, Srebrnjak odabran kao prva bolnica u Europi u kojoj će ispitati u pedijatrijskoj populaciji. Uzorci krvi ne uzimaju se posebno za ovaj test nego je riječ o djeliću krvi koji se uzima prije nego se uzorci bace nakon odvajnja potrebnih količina za sve ostale pretrage.

– Povjerenje da je jedna mala hrvatska bolnica dobila ovakvu mogućnost očituje se i u činjenici da je DBS od nedavno Korisnički referentni centar za protočnu citometriju tvrtke Beckman Coulter, što je priznanje na svjetskom nivou. U sklopu toga, na Odjel za translacijsku medicinu DBS uskoro stiže trenutno najmoćniji klinički citometar na tržištu, vrijedan 1.5 milijuna kuna, kojeg tvrtka ustupa na dvogodišnje besplatnu uporabu, ističe dr.sc. Polančec.

Bolnica je unatrag nekoliko dana uspjela postaviti i nove kontejnere i šatore u dvorištu bolnice, gdje će tijekom kasne jeseni i zime biti organizirana trijaža i dio hitnog prijema uz grijane čekaonice. Na taj se način planira suzbiti širenje virusa u bolnicu, u kojoj je zbog korone u samoizolaciji trenutačno troje zaposlenika, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike