24 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Roditelji od bolnice tražili 900.000 kuna, sad moraju platiti 245.000 kuna troškova

Roditelji od bolnice tražili 900.000 kuna, sad moraju platiti 245.000 kuna troškova

Općinski sud u Varaždinu odbacio je tužbe roditelja koji su od Opće bolnice Varaždin tražili 870.000 kuna naknade štete za pretrpljene duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti i duševne bolove zbog naruženosti njihove kćeri, te još 100.000 kuna za njih kao roditelje.

Odbijen im je i zahtjev da se kćeri isplaćuje mjesečna renta u iznosu od 5000 kuna. Roditelji moraju bolnici nadoknatiti sudske troškove u iznosu od čak 245.000 kuna. Djevojčica je rođena prije dvadesetak godina. Porod se zakomplicirao i doveo do pareze brahioradijalnih živaca desne nadlaktice, podlaktice i šake.

Roditelji tvrde da je počinjena pogreška u procjeni težine nerođenog djeteta i nesrazmjera između njegove veličine i zdjelice majke. Da nije bilo te pogreške, ističu, porod bi bio dovršen carskim rezom. Djevojčica je zbog ozljede ruke ostala doživotni invalid.

Protiv dvoje liječnika koji su vodili porod podnesena je kaznena prijava koju je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo. U bolnici tvrde da je sve učinjeno po propisima i da nije bilo medicinskih indikacija da se porod dovrši operativnim zahvatom. Tvrde da tužiteljica nije surađivala tijekom poroda i nije pratila upute porodničara, pa se može samo nagađati je li to dovelo do zastoja ramena ili je uzrok u nečem drugom. Zastoj ramena je akutna i nepredvidiva komplikacija, navode u bolnici.

Sud je u tom predmetu 2010. donio presudu u korist bolnice, roditelji su se žalili, Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog suda, no Vrhovni sud je 2016. predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike