32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Marić o proračunu: Puni oporavak vidimo krajem 2022.

Marić o proračunu: Puni oporavak vidimo krajem 2022.

Ministar Zdravko Marić izvijestio je detaljnije o rebalansu proračuna koji najvećim dijelom ide u smjeru sektora zdravstva.

Govoreći o rebalansu proračuna ministar Zdravko Marić istaknuo je da je rezultat bolji od očekivanog i da će u ovoj godini gospodarski pad biti osam posto što je manje od procjena.

“Deficit u proračunu je 29,5 milijardi kuna, odnosno 8 posto BDP-a”, rekao je Marić i dodao: “To dokazuje da smo ovu godinu stavili u funkciju gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i prevladavanja teških okolnosti. Na naše inzistiranje i incijativu izglasana je privremena suzpenzija fiskalnih pravila.”

Raduje situacija s doprinosima za mirovinsko osiguranje, rekao je Marić ističući da mirovine nisu upitne.

U rebalansu će predvidjeti 1,3 mlrd za HZZO za plaćanje lijekova ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana.

“Što se tiče projekcija za naredne dvije godine, identične su onima otprije par tjedana. Nakon pada BDP-a očekuje se rast iduće godine od 5%. Puni oporavak vidimo krajem 2022., a neki će se segmenti preliti u godinu iza. Negativni rizici predviđanja su pandemija i neizvjesnost te učinak na gospodarstvo”, rekao je Marić dodajući da treba napraviti sve da se previđanja ostvare i da se umanje negativni rizici.

VIDEO Vlada o rebalansu proračuna, Plenković uvodno o koroni: Imamo razloga vjerovati u učinkovitost mjera

Najnovije

Još iz rubrike