30.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Cvijeće za groblje: Koju boju i vrstu odabrati za blagdan Svih svetih?

Cvijeće za groblje: Koju boju i vrstu odabrati za blagdan Svih svetih?

Cvijeće se od pamtivijeka koristilo kao emocionalni simbol, odnosno znak pažnje kojim smo nekome pokazali svoju naklonost i ljubav i to ne samo romantičnu, već i obiteljsku i prijateljsku, ali i žaljenje za preminulima.

Simbolika cvijeća seže daleko u povijest, još u 12. stoljeće, kada su Kinezi i Japanci već naveliko usavršili tehniku tumačenja cvjetnih poruka. U Europi se cvijeće počelo darivati tek u 18. stoljeću, kao i nositi na grobove preminulih kako bismo čak i nakon njihove smrti pokazali da mislimo na njih. Cvijeće za groblje također nosi određenu simboliku, a najčešći izbor su krizanteme, ljiljani ili pak margarete.

Kako se za određene životne situacije poklanja određeno cvijeće, tako se i na groblje nosi cvijeće ovisno o tome idete li na sprovod ili pak uređujete grob vaših preminulih za blagdan Svih svetih, Božić, Uskrs i druge blagdane i godišnjice.

Ovaj blagdan slavi se još od 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima. Danas ga slavimo kako bismo se prisjetili onih koji više nisu s nama i odali im počast. Za dan Svih svetih na grobovima obično se mogu vidjeti raskošne margarete, simpatične i šarene tratinčice (gumbeki), ukrasni kelj ili pak elegantne krizanteme. One su jedno od rijetkih vrsta cvijeća koje cvjeta u hladnije razdoblje.

Upravo zbog toga što rastu prije zime, u Europi simboliziranu prolaznost, žaljenje i odlazak duša na drugi svijet.

Ovisno o boji mogu simbolizirati i druge osjećaje: tako crvene znače ljubav i strast, žute zanemarenu ljubav i tugu, bijele odanost, a ljubičaste dobre želje. Uz cvijeće na groblje se nose i lampioni kojima simbolično osvjetljavamo put mrtvima kako bi lakše prešli na drugu stranu.

Kao što se za Božić vješaju adventski vijenci na ulazna vrata, njima možemo ukrasiti i grobove naših preminulih. Kako bi dulje trajali, izbjegavajte ih kititi cvijećem koje brzo vene. Umjesto njega vijenac ukrasite češerima, borovim grančicama, mašnicama i kuglicama u tipičnim božićnim bojama – crvenoj, zelenoj i zlatnoj.

Osim vijenca na grob možete odnijeti i tradicionalni božićni cvijet – božićnu zvijezdu.

Uskrs simbolizira ponovno rođenje, sreću i buđenje prirode pa bi i cvijeće koje nosimo na groblje za taj blagdan trebalo biti u veselim bojama i simbolizirati dolazak toplijeg razdoblja.

Posebno simpatični su aranžmani u pletenim košaricama koje možete ukrasiti ružama, tulipanima, jaglacima, zvončićima, šafranima, ali i ukrasima u obliku jaja i uskršnjeg zeca.

Na sprovode donosimo aranžmane kojima izražavamo naš odnos prema pokojniku, a oni obično sadržavaju i traku s posljednjim pozdravom. U aranžmane za sprovode se stavljaju elegantne kale i ljiljani koji simboliziraju odlazak duša u raj, a na grobove tek preminulog mogu se staviti i ruže, margarete, gerberi, anthurium i drugo cvijeće.

Važno je zapamtiti da se tip i boja cvijeća biraju ovisno o spolu i životnoj dobi preminule osobe pa se tako za starije uglavnom nose tamnije boje cvijeća, a za mlađe svjetlije. Za žensku osobu bira se cvijeće crvene, ljubičaste ili narančaste boje, dok se muškarcu nosi plavo, zeleno, crveno ili pak cvijeće u smeđim tonovima, prenosi N1.

Svako cvijeće za groblje i blagdane nosi određenu simboliku. Kako bi vam bilo lakše izabrati prigodno, donosimo što predstavlja svaka vrsta:

anthurium – duboka ljubav

božur – čast, bogatstvo

gerber – čistoća

hortenzija – srdačnost

jaglac – čistoća, milost

kala – luksuz, elegancija

karanfil – žuti predstavlja prijezir, bijeli talent, šareni odbijanje, ostale boje fascinaciju ili ljubav

krizantema – ljubav, iskrenost

ljiljan – ljepota, sreća

margarete – optimizam, zdravlje, dug život

orhideja – ljubav, romantika, žudnja

ruža – ljubav, strast

tratinčica (gumbek) – ljubav, vjernost, skromnost

tulipan – crveni je ljubav, žuti prijateljstvo, ljubičasti vjernost

zvončići – postojanost

zumbul – sjeta, postojanost

Boja, baš kao i vrsta cvijeća, također ima svoju simboliku:

crvena – označava strastvenu ljubav, požudu, hrabrost, ali i moć

bijela – simbolizira čistoću, mir, spokoj, nježnost, mekoću, ponovno rođenje i duhovnost

žuta – iako je neki vežu uz ljubomoru, žuta boja cvijeća obično označava prijateljstvo, sreću i radost

ljubičasta – simbolizira ponos, uspjeh, eleganciju i divljenje

ružičasta – sreća, mladost, veselje, ljepota, nevinost

zelena – optimizam, obnova, zdravlje

plava – smirenost, vedrina, želja za oprostom

narančasta – toplina, entuzijazam, optimizam, snaga

Koje god cvijeće odaberete, nećete pogriješiti jer je najbitnija namjera i ono što osjećate u vašem srcu!

Najnovije

Još iz rubrike