26.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Angela Merkel: Nalazimo se u dramatičnoj situaciji, zima će biti teška

Angela Merkel: Nalazimo se u dramatičnoj situaciji, zima će biti teška

Njemačka premijerka, Angela Merkel u Budenstagu je održala govor o novim mjerama i lockdownu. Jučer su se, podsjetimo, sastali Merkel i premijeri saveznih država, a na tom sastanku su dogovorili novi lockdown koji stupa na snagu sljedećeg tjedna. Merkel je danas predstavila odluku o lockdownu parlamentarnim skupinama u Bundestagu, prenosi N1.

“Naravno da je pandemija veliki izazov i za Europu. Vidimo kod naših susjeda kako se pandemija brzo razvija te stavlja zdravstvene sustave na test. Ipak, uvjerena sam da je EU sada spremnija za borbu protiv koronavirusa nego na proljeće. Europska suradnja je naročito važna kod nabave cjepiva kada ono bude spremno”, kazala je Angela Merkel.

“Članice EU-a se sada koordiniraju i u vezi putovanja iz trećih zemalja. Večeras ću s predsjednikom Europskog vijeća i sa šefovima vlada sudjelovati u videokonferenciji u kojoj ćemo planirati buduće korake u ovoj krizi. Moramo pokazati da se EU umije nositi s pandemijom, u tom smislu se nalazimo u snažnom globalnom natjecanju”, kaže Merkel.

“Nalazimo se u dramatičnoj situaciji koja nas sve pogađa. Bez iznimke. Tijekom prošlog tjedna došlo je do velikog skoka zaraženih, već sada se zdravstveni sustav nalazi na granici opterećenja, a praćenje lanca zaraze u nekim slučajevima postaje nemoguće”, dodaje.

“Iz ove situacije moramo brzo izaći. Mjere oko kojih smo se dogovorili su potrebne, razmjerne i predstavljaju odgovor na izazov. Hitno je potrebno da ponovno uspostavimo mogućnost praćenja lanca zaraze. Stoga je cilj mjera postići sistematično smanjenje kontakata među ljudima”, kaže.

“Susreti među ljudima se moraju u velikoj mjeri smanjiti. Populističko umanjivanje opasnosti od koronavirusa je neodgovorno”, poručila je.

Merkel je u zadnjem dijelu svog govora najavila tešku zimu.

“Zima će biti teška. Njemačka se nalazi pred velikim izazovima. Sigurna sam da ih možemo savladati”, zaključila je Merkel, prenosi Index.

Najnovije

Još iz rubrike