26.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stvorite mirisnu oazu: Biljke od kojih dom miriše božanstveno

Stvorite mirisnu oazu: Biljke od kojih dom miriše božanstveno

Čokoladna metvica (Mentha X piperita)

– Metvicu je lako uzgajati vani, ali ova mirisna biljka može uspijevati i u zatvorenom prostoru pod pravim uvjetima – kaže Veronica Moore, zagovarateljica terapije biljkama sa portala ‘Brown Skin Plant Mama’ koji promiče pozitivan utjecaj biljaka na um, tijelo i duh.

– Suprotno uvriježenom mišljenju, sve što uzgajate na otvorenom prostoru, možete uzgajati i domu. Potrebno se samo pobrinuti da vaše biljke dobivaju željenu količinu vode i svjetlosti – dodala je, prenose 24sata.

Stavite čokoladnu metvicu u teglu pa na osunčanu prozorsku dasku. Zalijevajte je kad osjetite da je tlo suho na dodir. Imajte na umu da sve biljke imaju razdoblje mirovanja, stoga smanjite količinu vode i učestalost zalijevanja u periodu kad metvica ne raste brzo.

Ova mirisna biljka koristi se kao dodatak mnogim jelima, ali odlična je i za postizanje ugodnog mirisa u domu. Moore je čak zna upotrebljavati tako da ubere nekoliko listića, usitni ih i stavi u malu posudu pored kade kako bi stvorila mirisno aromaterapeutsko okruženje u svojoj kupaonici.

Gardenija (Gardenia jasminoides)

Gardeniju i njezine kremasto bijele cvjetove mnogi smatraju kraljicom mirisnih biljaka, a ukoliko ima prave uvjete, bez problema može rasti i u zatvorenom prostoru.

– Budući da potječe iz tropskog područja, gardeniji je potrebno šest do osam sati jakog, neizravnog sunčevog svjetla da bi uspijevala. Također, voli vlažne prostorije u kojima se temperatura kreće između 13 i 24 stupnja – objasnio je Alfred Palomares, potpredsjednik tvrtke 1-800-Flowers i dodao da ovim biljkama treba kiselo tlo, pa održavajte pH između 4,5 i 5,5.

– Odaberite tlo koje se brzo drenira, tako da korijeni vaše gardenije ne trunu i ne pretvaraju se u kašu – dodao je.

Francuska lavanda (Lavandula x intermedia ‘Provence’)

– Za mene je lavanda rajska biljka kojoj je potrebno nešto više pažnje zimi kad prijeđu u stanje mirovanja – kaže Veronica Moore.

Savjetuje da lavandu svakako držite u tegli od terakote i pobrinete se za dobru drenažu. Ova biljka voli pomalo stjenovito tlo pa zemlju pomiješajte s dosta kamenja.

– Francuska lavanda obožava sunce pa je stavite na prozor okrenut prema jugu ako je ikako moguće. Ukoliko ga nemate, razmislite o ulaganju u odgovarajuću rasvjetu. Možda ćete trebati malo više truda da svoju lavandu dobro i pravilno smjestite u svoj dom, ali kad to postignete, postat će prilično izdržljiva – dodala je.

Hoya ili voštani cvijet (Hoya Macrophylla Variegata)

Ova pomalo neugledna biljka svu svoju raskoš pokaže kada se na njoj pojave cvjetovi nalik malim buketima koji ispuštaju neodoljivo egzotičan miris.

Brittany Minor iz ‘Green Girl Green Worlda’ kaže da joj je ovo omiljena mirisna sobna biljka.

– Moja hoya trenutno ne cvjeta, ali hladniji dani znače da je cvjetanje na putu. Ona obožava stvarati cvjetove tijekom jeseni i zime. Kako biste povećali šanse da na vašoj hoyi vidite cvijet stavite ga u lonac od terakote s dobro dreniranom zemljom. Hoye ne podnose previše vode i vlage. Svaka tri mjeseca u teglu ubacite usitnjene ljuske od jaja, jer to pomaže da tlo ostane alkalno – savjetovala je.

Biljku smjestite na mjesto u kući gdje će dobivati jarko neizravno svjetlo, ne stavljajte je direktno na sunce.

– Napravite li sve kako treba, dočekat će vas najljepše malene cvjetne nakupine koje mirišu predivno slatkasto – kaže Minor, a prenosi apartmenttherapy.com.

Najnovije

Još iz rubrike