Ugušio je majku sedmero djece. Žalio se na presudu, ali sada ga je dočekalo neugodno iznenađenje

Umjesto 15 godina, iza rešetaka jedne od hrvatskih kaznionica ubojica Željko Lengelić (55) iz Marinog Sela kraj Lipika, provest će 21 godinu. Odlučio je tako Vrhovni sud preinačivši prvostupanjsku presudu bjelovarskog Županijskog suda kojom je osuđen za ubojstvo supruge Marije, majke sedmero djece. Na snazi ostaje i sigurnosna mjera obaveznog liječenja ovisnosti o alkoholu koja može trajati najdulje tri godine.

Na nepravomoćnu kaznu od 15 godina žalile su se obje strane. Za tužiteljstvo je kazna bila premala, a za optuženika prestroga pa je čak, među ostalim, naznačio u žalbi da je “za specijalnu prevenciju najvažnije njega izliječiti od alkohola te da nije potrebno izreći toliko dugu kaznu zatvora”.

Također je pokušao ishoditi blažu kaznu uvjeravajući drugostupanjski sud da otegotna okolnost ne može biti činjenica da je ubijena majka sedmero djece pravdajući to tezom “da ta djeca nisu maloljetna pa im nije ni nužna majčina skrb”.

Povišenoj kazni pridonijele su i pogrešno ocijenjene olakotne okolnosti prvostupanjskog suda odnosno da neke otegotne sud nije bio ocijenio. Pa je tako Vrhovni sud zaključio kako Lengeliću kao otegotna okolnost nije vrednovana patnja koju je prouzročio “oštećenici prilikom činjenja kaznenog djela s obzirom na to da je smrt nastupila davljenjem te je notorno da u takvim slučajevima smrt ne nastupa odmah”. Za viši sud je otegotna okolnost i ranije zlostavljanje ubijene partnerice i djece.

Podsjetimo, stravičan zločin dogodio se 24. travnja 2018. oko 11.30 sati u dnevnom boravku obiteljske kuće. Supruzi, koju je dugo vremena maltretirao i zlostavljao, prišao je s leđa. Preko glave joj je prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra.

Čvrsto joj ju je stegnuo oko vrata i pritezao sve dok nesretnica nije umrla. Ne bi li prikrio tragove zločina, podmetnuo je požar i pobjegao, a na bunaru je ostavio ružem ispisanu poruku – “Posljednja želja da smo zajedno u grobu”.

Dok su se na njegovom imanju vatrogasci borili s vatrenom stihijom, a ekipa za očevid istraživala uzroke buktinje, policajci su odbjeglog Lengelića pronašli tek predvečer u šumarku kako bezbrižno spava.

U postaji su mu potom izmjerili oko dva promila alkohola u krvi. S ubijenom ženom imao je šestero djece, a ona je imala još jedno iz prvoga braka. Nakon svega, djeca su ga zauvijek prekrižila iz svojih života, piše Jutarnji.

Share This Article