U Zagrebu danas puno manje novih slučajeva, 211: Šostar; Ni meni to nije jasno

Šef Zavoda Andrija Štampar Zvonimir Šostar kaže da će broj novozaraženih u Zagrebu danas biti upola manji nego jučer.

“Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno – nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera”, rekao je za HRT Zvonimir Šostar ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

Na pitanje idemo li prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog.

“Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe”, rekao je Šostar.

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima – nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati “imuno-kuhinja”. Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti. Po tjelesnoj aktivnosti smo na samom začelju EU-a i ljude žele izvesti van, rekao je. Minimalno koristimo, dodao je, prirodne resurse u gradu Zagrebu, prenosi N1.

Facebook Komentari