28.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ravnatelj dubrovačke bolnice: Trećina testiranih je zaražena, virus se proširio

Ravnatelj dubrovačke bolnice: Trećina testiranih je zaražena, virus se proširio

Dubrovačko–neretvanska županija danas je srušila rekord novozaraženih osoba – 70. Od posljednjih 230 testiranih trećina je zaražena. U dubrovačkoj bolnici već je zauzeto pola kreveta predviđenih za oboljele.

U RTL-u Danas gostovao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik i član Stožera dubrovačko-neretvanske županije Mario Bekić.

”To su podaci u posljednja 24 sata. Jučer smo i testirali najviše do sad, 230 osoba. Od toga je 70 bilo pozitivno, u odnosu na prošli tjedan kada je taj broj testiranja iznosio oko 150 – 160, ali smo imali negdje 10 do 15 posto. Ovo je već jedna trećina ukupnog broja testiranih, što pokazuje da se virus prilično proširio kroz populaciju. To je rezultirao i većim brojem klinički pozitivnih pacijenata, a i laboratorijski pozitivnih testova”, pojasnio je Bekić.

”U ovom trenutku imamo u Općoj bolnici Dubrovnik imamo 22 hospitalizirana pacijenta, od toga su tri u jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani”, dodaje ravnatelj bolnice.

Ravnatelj pojašnjava kako je u Dubrovniku već bila mobilizacija, kada su povučeni iz sustava specijalizanti koji su bili na edukaciju u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Trenutno su organizirali sustav bez uvjeta mobilizacije.

”Pretpostavljam da je ministar mislio na cjelokupnu organizaciju i mobilizaciju zdravstvenog sustava”, rekao je Bekić.

Kaže kako u OB Dubrovnik još ima prostora za mobilizaciju.

”Imamo primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i neke privatne ustanove. One su se djelom organizirale i u prošlom valu na proljeće”, izjavio je Bekić.

Tako napominje kako postoji i određeni broj umirovljenika koji je povučen iz mirovine ili nisu opće otišli u mirovinu.

Ravnatelj pojašnjava da potpuna mobilizacija znači da se može rasporediti ovisno o želji sustava. Po procjeni da nedostaje zdravstvenih liječnika, da je sustav ugrožen za pružanje zdravstvene zaštite, tamo se može odrediti. Svi imaju slične ugovore o radu, tako da postoji mogućnost da se bilo kod razmjesti, ovisi o kvalifikacijama, za određeno radno mjesto koje ne mora biti vezano uz specijalnost.

Ravnatelj je opisao i svoje iskustvo po pitanju veledrogerija.

”Još uvijek smo na rezervama. Još uvijek se snalazimo na različite načine. Pacijenti to još uvijek ne osjećaju. Zaista vjerujem da će veledrogerije popustiti. Situacija je takva kakva je. COVID se neočekivano pojavio. Problemi s veledrogerijama traju desetljećima, nisu se stvorili 2019. ili 2020. godine”, kazao je Bekić.

Tvrdi kako će rezerve njegove bolnice izdržati do početka idućeg mjeseca, no kako će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

”Jasno da su najugroženiji onkološki i kronični pacijenti. To su i najskuplji lijekovi”, izjavio je Bekić.

Bekić je progovorio i drugim kapacitetima za smještaj pacijenata koji su u ovom trenutku popunjeni oko 50 posto. Na proljeće je studentski dom bio je sekundarni objekt koji je informatički bio povezan s OB Dubrovnik, dok u ovom trenutku na raspolaganju imaju jedan veći ugostiteljski objekt iz lanca jednog od hotela.

”Pregledan je prostor, zadovoljava sve uvjete. Uskoro ćemo ga pripremiti, ali još ne razmišljamo o otvaranju. No spremni smo”, rekao je Bekić, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike