22.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Preminuo akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić

Preminuo akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić

U 52. godini života iznenada je preminuo akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić.

Sinoć je iznenada, u 52. godini života, preminuo sisački akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, piše Večernji list.

Crtalić je rođen 8. svibnja 1968. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana. Iako je bio vrsan slikar, u njegovom opusu glavninu umjetničkog izražavanja imale se ambijentalne instalacije, fotografije, video, a posebno performansi po kojima je i bio poznat.

Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj.

Iako je uglavnom živio i radio u Zagrebu, zadnje mjesece svog života proveo je u svom rodnom gradu Sisku oko kojeg je i razvio veliki dio svog opusa. 2007. godine je pokrenuo projekt Nevidljivi Sisak iz kojeg su se razvili projekti Mogućnosti otpora, Aktivna memorija i festival Željezara.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike