Cinkova mast: Uklanja akne, liječi hemoroide i ublažava pelenski osip

Foto: Unsplash

Sigurna i vrlo jednostavna za korištenje, cinkova mast brzo i uspješno uklanja štetne mikroorganizme koji izazivaju upale i iritacije na koži.

Cink je važan mineral za održavanje zdravlja našeg organizma, a prvenstveno čuva imunitet, boreći se protiv štetnih stanica. Nedostatak cinka u tijelu rezultira zastojem u razvoju, kao i mnoge zdravstvene probleme.

Osim što ga možemo unositi putem hrane (mesa, žitarica, orašastih plodova, rakova i školjaka) ili dodataka prehrani, on je glavni sastojak cinkove masti koja uklanja razne kožne probleme.

Cinkova mast kao lijek

Cinkova mast, odnosno krema, ima snažno antibakterijsko i protuupalno djelovanje, zbog čega se koristi za liječenje i sprječavanje pojave akni, potkožnih prištića i smirivanje upalnih procesa na koži. Ona apsorbira suvišan sebum s površine kože koji se taloži u porama i u kombinaciji s bakterijama izaziva upale. Cinkova mast također može pomoći za liječenje rozaceje, melazme, psorijaze, seboreičnog dermatitisa i raznih ekcema. Ako vas koža neprestano svrbi, namažite je cinkovom masti; svrbež će nestati vrlo brzo.

Koža tijekom godina postaje osjetljivija i podložnija vanjskim promjenama pa na njoj lakše nastaju hiperpigmentacije i mrlje, gubi elastičnost i pojavljuju se bore i sitne linije. Cinkova mast prepuna je antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala pa ju je dobro koristiti svakodnevno i to ne samo na licu, već i na drugim dijelovima tijela.

Još jedna njezina prednost jest što je učinkovita i u liječenju hemoroida te neće negativno utjecati na osjetljivu kožu u predjelu čmara.

Dobra je za sve tipove kože

Cinkova mast ima široku primjenu i blagotvorna je za svaki tip kože. Dok suhu kožu bogato hidratizira i njeguje, na masnoj regulira sebum, čisti pore i uklanja sve mrtve stanice koje se svakodnevno talože na njoj i tako je zagušuju. Ako vas često muči herpes ili žvale, cinkova mast će brzo i učinkovito zacijeliti kožu i ubiti sve bakterije i viruse.

Osim kod odraslih, cinkova mast koristi se i za ublažavanje pelenskog osipa kod djece koji nastaje na izbočenim površinama kože, a to su stražnjica, spolovilo, donji dio abdomena i gornji dio bedara. Cinkova mast tu djeluje kao zaštitna barijera, omekšava kožu i djeluje protuupalno.

Kako koristiti cinkovu mast?

Način upotrebe cinkove masti vrlo je jednostavan, no važno je zapamtiti neke ključne korake kako bi bila što učinkovitija.

Dio kože koji trebate tretirati prvo dobro operite i posušite kako bi se mast bolje upila u nju. Zatim dobro pročitajte upute na pakiranju kako biste doznali u kojoj se količini preporučuje koristiti.

Kod svih kožnih problema cinkovu mast mažite direktno na oboljeli dio kože te ga nemojte pokrivati, već ga ostavite da se suši na zraku, osim kod opekotina i posjekotina. Nakon mazanja obavezno operite ruke, a ako je koristite na licu, pazite da ne dospije u oči, nos i usta.

Blago crvenilo mažite kremom koja sadrži 15 posto cinka, a za jače osipe i iritacije koristite cinkovu mast s 40 posto cinka u sastavu. Ipak, prije liječenja pelenskog osipa, prvo se konzultirajte s pedijatrom.

Gdje kupiti cinkovu mast?

Možete je nabaviti u svim ljekarnama bez recepta, drogerijama i biljnim ljekarnama, a cijena se kreće od 40 do 100 kuna, ovisno o proizvođaču, prenosi N1.

Share This Article