22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: Upozoravali smo na ovo!

U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: Upozoravali smo na ovo!

Splitski stožer objavio je jutros kako je u KBC-u Split preminula 17-godišnja djevojka koja je bila pozitivna na koronavirus. Radi se o maturantici Ekonomsko-birotehničke škole koja je također bolovala od astme. Objavili su i kako će obdukcijom utvrditi točan uzrok smrti.

– Svi smo potreseni i u šoku. Ne bih htjela iznositi detalje o slučaju budući da je djevojka bila maloljetna i trebamo imati poštovanje prema njenoj obitelji. No, ono što mogu kazati jest to da je Ekonomsko-birotehnička škola u Splitu već neko vrijeme nažalost slučaj. Toj tezi ide u prilog činjenica da se još nismo oporavili od tragičnog pada učenika s trećeg kata, a zatim je tu i tučnjava maloljetnica od prije dvije godine koja je u obliku snimke obišla cijelu Hrvatsku. Ovdje se sve odluke donose stihijski i bez plana, a razlog tome je što su ključne funkcije u školi duboko politizirane i na njih su postavljene podobne osobe – izjavila je profesorica iz Ekonomsko-birotehničke škole za Večernji list zamolivši za anonimnost.

U razgovoru je dodala da je ona osobno ravnateljicu Nedu Bartulin još krajem rujna upozoravala da se u školi treba uvesti mjerenje temperature učenicima i nastavu provoditi na način da rizične skupine ne prisustvuju nastavi.

– Naša škola ima 800 učenika u dvije smjene. Hodnici su uski, a razredi natrpani. Logika nalaže da imamo jako puno zaraženih, sad se bojimo da smo postali žarište. Nekoliko puta pisala sam Nacionalnom Stožeru civilne zaštite upozorivši ih da ćemo na jesen imati probleme. Nitko nije reagirao, uključujući i ravnateljicu. Nikoga nije bilo briga što u školi imamo jako puno učenika ali i profesora s teškim kroničnim bolestima – kazala je ova profesorica.

Iz dobro upućenih izvora u školi doznalo se kako je preminula maturantica (17) bolovala od astme, a da iako se naknadno utvrdilo da je bila pozitivna na COVID-19, nije pokazivala simptome. Preminula djevojka, inače potječe iz uredne obitelji među kojima ima i zdravstvenih djelatnika.

Od osobe iz administracije škole doznaje se pak da će se uputiti zahtjev NZJZ-u u Splitu za testiranjem osoblja i učenika u školi, a vjerojatno će se tražiti i novi model nastave.

– Netko za ovo treba snositi odgovornost. Djevojčica je sada pokojna ne možemo je vratiti, ali nitko ne može garantirati da se neće dogoditi nove tragedije. Hitno trebamo reagirati – kazao je čovjek zaposlen u školskoj administraciji.

Pokušalo se stupiti u kontakt s ravnateljicom Nedom Bartulin no ona se nije javljala na mobitel niti na službeni broj škole. –

Inače, razrednica preminule djevojke i sama je pretrpjela nesreću u obitelji budući da joj je sin tragično preminuo. Kao da je ovo neka božja kazna. Shrvani smo – kaže izvor iz škole, piše Večernji.

U Splitu preminula 17-godišnja djevojka, bila je pozitivna na covid-19, liječnici objasnili što se dogodilo

Najnovije

Još iz rubrike