Nakon dramatičnog pisma, dr. Peršec o stanju u KB Dubrava: Porast hospitaliziranih bolesnika kod nas je drastičan, eksponencijalan

Doc.dr.sc. Jasminka Peršec, Predstojnica Klinike za anesteziologiju KB Dubrava i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu u Dneniku N1 televizije komentirala je pismo liječnice KB Dubrave koja tvrdi kako u respiratornom centru bolnice nema ni lijekova ni hrane za bolesnike.

“Žao mi je da takvi medijski natpisi zacrnjuju rad našeg primarno respiratorno-intenzivističkog centra u KB Dubrava, koji je izrazito dinamičan od ožujka ove godine kada smo osnovani.”

Kazala je kako su iscrpljeni “velikim brojem smjena i dežurstava koje moramo raditi jer je porast dolazaka i hospitaliziranih bolesnika kod nas drastičan, eksponencijalan.”

“To su velike brojke. Iako smo velika kuća i navikli smo zbrinjavati veliki broj bolesnika ovo je zaista u kratkom vremenskom periodu veliki priljev bolesnika”, istaknula je Peršec.

Rekla je da će sve institucije odraditi sve provjere kako bi se ustanovilo što se doista dogodilo.

“Voditelj sam intenzivističkog centra i odgovorno mogu reći da centar u kojemu se trenutno nalazi 28 najtežih bolesnika – nema da im bilo što nedostaje. Svaki od tih bolesnika dobio je maksimalnu skrb. Prema tome, nikakva situacija manjka lijekova, infuzija, prehrane ne postoji.”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je moguće da se propustio jedan obrok, a i sama Peršec navodi kako se može dogoditi da se propustio obrok ili je kasnio.

“Loše je ako se to dogodi više puta, ali ne vjerujem da su lijekovi, infuzija i ostalo bili nedostatni.”

U pismu se navod i da su pacijenti goli, pa je Peršec pojasnila zašto je tako.

“U svakoj jedinici intenzivne medicine u Hrvatskoj i svijetu bolesnici nemaju odjeću jer mi cijelo vrijeme njih monitoriramo i radimo različite postupke.”

Peršec navodi i da institucije unutarnjeg nadzora traže autoricu teksta.

“Sumnja se na mladu liječnicu koja radi u respiracijskom centru, vjerujem da će institucije odraditi taj posao.”

U Splitu je preminula 17-godišnja djevojka, a njena sestra je istaknula kako nije preminula od korone nego od hipoksije. Peršec pojašnjava da kod pacijenata s prethodnim oboljenjima koronavirus dodatno komplicira stanje.

“Svaki bolesnik koji ima neko zdravstveno stanje, ono ga opterećuje, bio mlad ili stariji. Sama infekcija koronavirusom pogoršat će zdravstveno stanje posebno onih ljudi koji imaju već neki postojeći poremećaj. U ovom slučaju nisam bila upućena što je bilo prvo, što drugo. U konačnici, koronavirus izaziva i upalu pluća i to dodatno otežava disanje pacijenta.”

Dramatično pismo liječnice KB Dubrava: Nema ni hrane ni lijekova, higijena je loša

Share This Article