Marić: Osigurat ćemo 1,8 milijardi kn u rebalansu za dug u zdravstvu, mirovine ne dolaze u pitanje

Sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku sazvana je danas zbog stanja i dugova u zdravstvu, a sazvali su je na temelju zahtjeva trećine članova Odbora, nakon što je prekinuta isporuka lijekova u 33 bolnice.

Ministar Beroš na Odboru je ranije istaknuo kako su ukupne obveze u zdravstvenom sustavu i veće od onog što je navela SDP-ova zastupnica Renata Sabljar Dračevac. Na dan 30. rujna, naglasio je, iznosile su 13,8 milijardi kuna, a dospjele obveze 6,2 milijardi kuna naglasivši kako se dug u zdravstvu gomila još od početka samostalnosti države.

Ministri Vili Beroš i Zdravko Marić također su sudjelovali na sjednici, preko video veze, jer su čekali rezultate testiranja, koji su naposlijetku bili negativni pa su se i sastali s predstavnicima veledrogerija.

– Dobro je, otišli smo se testirati, danas sam dobio test da je negativan. Osjećam se dobro, a nadam se da ću i dalje ostati negativan.

Mislim da je sastanak protekao dobro. Ima uvijek nekakvih turbulencija. Netom prije sastanka imali smo i tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo, bila je konstruktivna rasprava. Bilo bi sjajno kad bi problematika dugova prema veledrogerijama bili jedini problem s kojim se suočavamo u sustavu zdravstva – rekao je ministar Marić i dodao da sustav svaki mjesec generira više od 200 milijuna troškova.

– Nužno je da se donesu određene mjere da ne dođe do generiranja novih obveza i dugova. Prije rebalansa isplaćeno 300 milijuna, zakonske osnove za plaćanje prije rebalansa nemamo. Glasanje o rebalansu je 11. studenog, to je razdoblje od tri tjedna, potrebno je vidjeti kako osigurati da se nastavi kontinuitet opskrbe – rekao je Marić. Najavio je da će biti dodatni transfer prema HZZO-u.

– Pitanje je kako osigurati do kraja godine da oni mogu servisirati svoje obveze – rekao je Marić.

– Povrh 300 milijuna, iz 1,4 milijarde u rebalansu i 200 milijuna za HZZO će biti osigurano – rekao je Marić, odnosno najavio da će se ukupno rebalansom osigurati 1,8 milijardi kuna. Više detalja o tome gdje će i kako naći taj novac u proračunu reći će u četvrtak na sjednici Vlade.

Marić je rekao kako mirovine niti u jednom trenutku neće biti pod znakom pitanja. Dodao je da će uskoro krenuti cijepljenje, krenut će i oporavak i kaže da je važno imati dobru startnu poziciju u oporavku. Kaže da sljedeće godine vidi i da će opet početi pad javnog duga i to za dva posto.

– Sagledavajući stanje, pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova – rekao je ministar Vili Beroš i dodao da pretpostavlja da imaju zalihe koje će izdržati i do rebalansa proračuna kad bi trebala krenuti normalna opskrba lijekova.

– Nakon što sam jutros dobio te informacije, razgovarao sam s koordinatorom koji mi je rekao da se brinu o prehrani i da je moguće da netko ne dobije na vrijeme jelo. To je nedopustivo i zato sam poslao inspekciju – rekao je Beroš i dodao da izvješće još nije dobio.

– Svojim neodgovornim ponašanjem svi mi skupa doprinijeli smo da brojke rastu, ali to nije specifikum samo naše države – rekao je Beroš i dodao da se događa ono što su predvidjeli da bi se moglo dogoditi dolaskom hladnijeg vremena. Kaže da ga brine što raste broj dnevno hospitaliziranih. Dodaje i da imaju planove i da vjeruju da će moći zbrinuti sve bolesnike, ukoliko epidemija ne bude ekstremno velikih razmjera.

– Pretpostavljam da neće biti sami kreveti glavni izazov. Veći izazov mogli bi predstavljati zdravstveni djelatnici koji bi mogli nedostajati. To će ovisiti o ulasku virusa u zdravstveni sustav. Pokušavamo napraviti sve da osiguramo dodatne kapacitete – rekao je Beroš i spomenuo poziv umirovljenim liječnicima, ali ne da oni budu u kontaktu s Covid pozitivnim pacijentima, pišu 24sata.

Facebook Komentari