Kina testira čitav grad od 4,7 milijuna stanovnika, svi otkriveni slučajevi su bez simptoma

Kina ponovno cijeli jedan grad masovno testira na koronavirus nakon izbijanja regionalne epidemije u provinciji Xinjiang, piše BBC.

Trenutno se u gradu Kashgaru testira oko 4,7 milijuna ljudi, a dosad je pronađeno 138 asimptomatskih slučajeva.

Kina je uglavnom uspjela smanjiti stopu zaraze, ali i dalje ima manjih žarišta.

Provincija Xinjiang je dom većinski muslimanske ujgurske manjine koju, kako tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava, vlasti u Pekingu sustavno progone.

Škole u Kashgaru zatvorene su i stanovnici ne smiju napustiti grad ako nemaju negativan test na koronu.

Prvi slučaj ponovnog izbijanja zaraze u Kashgaru, bila je asimptomatska žena koja je radila u tvornici odjeće u okrugu Shufu, na periferiji grada.

Žena za koju je otkriveno da je zaražena nakon onoga što su kineski državni mediji opisali kao “rutinsko testiranje”, bio je prvi lokalni slučaj otkriven u kontinentalnoj Kini u posljednjih deset dana.

Rašireno testiranje, koje je započelo u subotu, otkrilo je još 137 asimptomatskih slučajeva.

Asimptomatski slučajevi se ne broje u službenoj statistici koja zasad ima 85.810 potvrđenih infekcija. Broj preminulih u toj zemlji iznosi 4634.

Do nedjelje popodne u Kashgaru je provedeno više od 2,8 milijuna testova, a ostatak će biti završen u roku od dva dana, kažu gradske vlasti.

Kashgar se nalazi u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang i dom je etničkih Ujgura i ostalih turskih muslimana.

U provinciji se nalazi i mreža koncentracijskih kampova za koje Kina kaže da su centri za “preodgoj” potrebni za borbu protiv ekstremizma. Međutim, skupine za zaštitu ljudskih prava vide ih kao dio kampanje za suzbijanje kulture, jezika i identiteta muslimanske manjine.

SAD je nedavno blokirao dio izvoza iz Xinjianga zbog navodnih kršenja ljudskih prava i prisilnog rada.

Iako se u većem dijelu Kine normalan život uglavnom nastavio, i dalje postoje mala žarišta koja vlasti brzo eliminiraju hitnim masovnim testiranjima.

Ranije u listopadu grad Qingdao testirao je svoju cjelokupnu populaciju od devet milijuna ljudi.

U svibnju je Kina testirala 11 milijuna stanovnika Wuhana, grada u kojem je prvi put identificiran novi koronavirus, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari