31.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovo je najsigurniji znak da vas netko zavodi - nema greške!

Ovo je najsigurniji znak da vas netko zavodi – nema greške!

Pokušajte zamisliti koketni osmijeh. Što vidite?

Prema novom istraživanju sa Sveučilišta Kansas, takozvani koketni osmijeh mogao bi biti univerzalno prepoznatljiv i učinkovit. U studiji su istraživači uspjeli odrediti jedan određeni izraz lica koji se dosljedno tumači kao zavođenje, piše mbg.

4 sastojka zavodljivog osmijeha

Tim je svoje istraživanje temeljio na sustavu za kodiranje facijalne akcije, koji promatra 23 različita pokreta lica i povezane emocije. Cilj je bio shvatiti koji znakovi ukazuju na to da žena koketira, a koje izraze lica muškarci tumače kao koketirajuće, prenose 24sata.

Snimili su gotovo 500 fotografija žena na kojima se izražavaju sretni, neutralni ili koketni izrazi lica, kodirali su sve te različite izraze pomoću programa FACS-a, a zatim su ih desecima muškaraca dali na interpretaciju.

Istraživači su identificirali četiri čimbenika koja čine koketni izraz očiglednim:

Glava okrenuta na jednu stranu

Brada se lagano nagnula prema dolje

Lagani osmijeh

Oči okrenute prema naprijed kako bi pogledale metu zavođenja

Neke su žene učinkovitije od drugih napravile ovo koketno lice, primijetili su istraživači, a neki su muškarci to bolje prepoznali. No, sveukupno, istraživači su ovu kombinaciju značajki opisali kao ‘vrlo prepoznatljiv koketni izraz’.

– Otkrili smo da je većina muškaraca uspjela prepoznati određeni ženski izraz lica kao koketiranje. Ima jedinstvenu morfologiju i razlikuje se od izraza koji imaju slične značajke poput ‘običnog osmijeha’, kojeg se ne prepoznaje kao flert – rekao je u priopćenju koautor studije i profesor psihologije dr. Omri Gillath.

Važno je da koketni izgled nije nužno uključivao tzv. Duchenneov osmijeh, tip osmijeha koji se vidi u vašim očima i za koji se zna da je autentičniji.

Učinak koketnog osmijeha na muškarce

Jednom kada su identificirali ove čimbenike, tim je izvršio dodatno istraživanje o učincima ovog koketnog osmijeha. Muškarci koji su vidjeli ovaj određeni izraz više su se prilagodili riječima povezanim sa seksom, što sugerira da je to ne samo prepoznatljiv zavodnički izgled već je i učinkovit u navođenju ljudi na razmišljanje o seksu.

– Po prvi puta ne samo da smo mogli izolirati i identificirati izraze koji predstavljaju koketiranje, već smo uspjeli otkriti i njihovu funkciju – aktivirati asocijacije povezane s vezama i seksom – napominje Gillath, dodajući da takav osmijeh mogu primjenjivati i muškarci.

Neverbalni govor tijela je važna stvar. Ne samo da sada znamo da postoji gotovo univerzalni izraz koketiranja, već znamo i da djeluje. Dakle, kad sljedeći put budete koketirali s nekim, razmislite o vrsti osmijeha koji mu/joj dajete. Možda biste se htjeli odreći prijateljskog osmijeha i odlučiti se za koketni smiješak.

Najnovije

Još iz rubrike