12 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Evo što sve trebate učiniti ako vam ikada auto počne tonuti

Evo što sve trebate učiniti ako vam ikada auto počne tonuti

Zbog same pomisli od toga da bi vam automobil mogao pasti s mosta u jezero mogli biste se naježiti. No uz pametno planiranje, takvu nezgodu mogli biste preživjeti, piše Rd.

Floridski stručnjak za sigurnost Jason Lyman objasnio je što morate učiniti kako biste preživjeli, prenose 24sata.

1. Ne paničarite

Iako je riječ o zastrašujućoj situaciji, pokušajte se sabrati i zadržati fokus jer je to ključno u preživljavanju. Panika vam oduzima dragocjeno vrijeme koje nemate.

2. Zaboravite na mobitel

Vaš pokušaj da nazovete neku hitnu službu koja bi vas trebala doći spasiti nije najbolji potez jer ekipa vjerojatno neće stići na vrijeme koje je u ovoj situaciji iznimno važno.

3. Otključajte vrata

Ako je mračno, uključite svjetla u automobilu i otključajte vrata. Elektronički sustavi vozila morali bi funkcionirati još neko vrijeme nakon pada.

4. Planirajte bijeg

Nakon pada u vodu automobil će ostati plutati neko vrijeme, pa je to idealan trenutak koji valja iskoristiti za bijeg. Skinite tešku odjeću, otvorite prozore i plivajte najbrže što možete. Ne zabrinjavajte se mislima o spašavanju torbice, novčanika ili drugih osobnih predmeta. Preživljenje je vaš glavni cilj. Dodatno, ako je riječ o zimskim mjesecima, što ste duže u vodi, više riskirate hipotermiju. Stoga je ključno što prije izaći iz nje.

5. Pričekajte za otvaranje vrata

Zvuči zastrašujuće, ali vrata automobila nećete moći otvoriti sve dok vozilo nije potpuno potopljeno jer će tu radnju spriječiti pritisak vode. Kad se pritisak u unutrašnjosti vozila izjednačio s onim vanjskim, vrata bi se morala otvoriti bez problema. No mirno sjedenje i čekanje tog trenutka može izazvati paniku. Radije se koncentrirajte na sljedeći korak.

6. Ako ne možete otvoriti vrata, razbijte prozor

Ako je elektronički sustav pao i pod vodom ste, možete nogom izbiti prozor. Zbog takvih situacija poželjno je da u vozilu čuvate čekić ili neki sličan alat koji bi mogao koristiti. Možete kupiti i profesionalni alat za razbijanje stakla, koji koristi i ako morate prerezati pojas. Pritom, alat koristite za razbijanje prozora, a ne vjetrobranskog stakla koje je vrlo čvrsto i teško ćete ga probiti. Neki noviji modeli automobila imaju ojačana i postranična stakla, pa se svakako upoznajte s karakteristikama vozila prije nego se nađete u teškoj situaciji.

7. Udahnite

Kad vam je voda došla do razine brade, oslonite se na upravljač i skinite pojas. Duboko udahnite i zadržite dah.

8. Vježbajte

Kao i kod vatrogasnih vježbi, redovita praksa stvara mišićnu memoriju. Upamtite redoslijed akcija koje vam mogu spasiti život.

Najnovije

Još iz rubrike