U izolaciju neće cijeli razred nego samo najbliži kolege zaraženog učenika?

Do zatvaranja pojedinih škola ne dolazi zbog velikog broja pozitivnih učenika i djelatnika, nego zbog povećanog broja razreda u samoizolaciji. Možda bi epidemiolozi trebali razmotriti koliko je model izricanja mjera samoizolacije za cijeli razred primjeren za školski sustav, rekao je Jutarnjem pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Naveo je primjer učenika iz Zagreba kojemu je tri puta izrečena mjera samoizolacije, čime je izgubio šest tjedana nastave, iako nije bio zaražen.

U zagrebačkim vrtićima i školama jučer je pod mjerom samoizolacije bilo 6230 djece i učenika, 683 više nego prethodni dan. Pozitivnih je 302, odnosno 50 više. Na razini Hrvatske, u samoizolaciji je 385 učitelja i nastavnika, uz 144 pozitivna.

Ukupno 8372 učenika pod mjerom su samoizolacije, a zaraženo ih je 802. Treba li mijenjati sadašnji princip prema kojemu zbog jednog zaraženog učenika ostatak razreda dobiva mjeru dvotjedne samoizolacije? – Možda ne bi bilo loše razmotriti novo rješenje. Jasno je da bilo kakva nova mjera neće ići bez epidemiologa – smatra ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

– Dok god Stožer i Ministarstvo zdravstva ne promijene strategiju, mi moramo raditi na sadašnji način. Po meni, sadašnja strategija više nema logike jer smo prekoračili brojke i imamo prevelike zaostatke u praćenju kontakata zaraženih. Što se tiče škola, trebalo bi malo olabaviti – kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, uz najavu da će predložiti promjenu strategije.

Na pitanje je li prihvatljiva izmjena mjere na način da zbog jednog pozitivnog učenika ne ide u samoizolaciju cijeli razred, nego samo učenici koji u razredu sjede neposredno oko njega (riječ je o mjeri koja je bila razmatrana prije početka školske godine), Šostar je odgovorio da se s tim slaže jer djeca u 99 posto slučajeva nemaju nikakve simptome ili su oni minorni, piše Jutarnji.

Facebook Komentari