12.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U utorak razrješenje Prgometa i izbor novog šefa Skupštine

U utorak razrješenje Prgometa i izbor novog šefa Skupštine

Sjednica zagrebačke Skupštine održat će se u utorak i to on line zbog pridržavanja epidemioloških mjera. Budući da je Drago Prgomet nedavno Klubu zastupnika HDZ-a poslao zahtjev za svojim razrješenjem s mjesta predsjednika Skupštine u utorak bi vladajuća većina, koju čine zastupnici Milana Bandića i HDZ-a, trebala razriješiti Prgometa i imenovati novog šefa Skupštine.

Sjednica gradskog odbora HDZ-a još nije održana, a prema informacijama u ponedjeljak, uoči sjednice Skupštine, zagrebački HDZ trebao bi donijeti odluku tko će naslijediti Prgometa.

U igri su, kako se doznaje, Kazimir Ilijaš, šef Kluba HDZ-a u Skupštini i zagrebački HDZ-ovac Mislav Herman. U HDZ-u nelužbeno kažu kako obojica imaju svoje prednosti i mane, ali stječe se dojam da bi karte mogle biti naklonjenije Mislavu Hermanu. Odabir novog šefa Skupštine uoči nastavka stranačkih izbora u HDZ-u i uoči svibanjskih lokalnih izbora značit će da bi ta osoba mogla biti i kandidat za šefa zagrebačkog HDZ-a, ali i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima.

Andrija Mikulić dosadašnji šef zagrebačkog HDZ-a više se neće kandidirati za tu funkciju jer je glavni državni inspektor. Ambicije da bi preuzeo zagrebački HDZ pokazao je i kirurg Pavo Kostopeč. Dosad se spominjalo kako bi u utrku za zagrebačkog gradonačelnika mogao ministar zdravstva Vili Beroš, ali od te se ideje odustalo.

Dio HDZ-a zaziva ministra financija Zdravka Marića, ali čini se da on ne bi na to pristao. Opcija je bio i Domagoj Ivan Milošević, ali izgleda da je i to otpalo. HDZ u Zagrebu, u svakom slučaju, nema jako i prepoznatljivo ime koje bi moglo jamčiti izborni uspjeh. Ipak, do izbora je još sedam mjeseci, pa vrh stranke možda uspije pronaći neko zvučno ime ili nagovoriti nekog od ministara da se kandidira na lokalnim izborima.

Postoji mogućnost i da se imenovanje novog šefa Skupštine odgodi za iduću sjednicu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike