23.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zagrebački stožer o brojkama: Nije dobro, Arena je spremna

Zagrebački stožer o brojkama: Nije dobro, Arena je spremna

Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo, poručio je Jeleč na početku press konferencije zagrebačkog stožera. U četvrtak je u glavnom gradu Hrvatske rekordan broj zaraženih.

– U Štamparu je 1935 testirano, 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemioloških obrada je u tijeku. Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja – rekla je doktorica Šikić.

– I dalje je glavni uzrok zaraze kontakti s pozitivnom osobama te obiteljska okupljanja, ali veliki broj niti ne znamo kako su se zarazili, lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere – dodala je.

– Mi smo jučer testirali gotovo 2000 uzoraka, treba osigurati povećane kapacitete u cijeloj Republici Hrvatskoj – objasnila je.

– 20 je u gradskim domovima, jedan u privatnim. Ukupan broj je 26 i oni su iz dva gradska doma. Od 26 osam ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno, a 18 ih je asimptomatsko. 47 korisnika je u samoizolaciji, imamo trenutno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika u samoizolaciji kojima je osnivač Grad Zagreb – rekla je Šikić.

Postoji opcija da se vrate kreveti i u Arenu Zagreb.

– Svi objekti Grada Zagreba mogu se svakog trenutka spremiti za potrebe osoba zaraženih. Još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva. Ali spremna je bude li potrebe u vrlo kratkom roku. Nadamo se da neće trebati, ako se pridržavamo mjera neće nam trebati – komentirala je.

– Brojevi su ogromni, onog trenutka kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupa se obradi. Mi smo internom raspodjelom sve djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih. Nije isto obrađivati 300 dnevno, ili 30. Apel ljudima je dok čekaju nalaz ili da im se javi epidemiolog da poštuju mjere izolacije da i kod kuće se udalje od ukućana. I da ne idu na posao – objašnjava Šikić.

Bandićeva gradonačelnica javila je da će press konferencije od idućeg tjedna biti ponedjeljkom i petkom.

– Ponedjeljkom da izvijestimo o vikendu, petkom da izvijestimo o tjednu – rekla je, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike