20.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Janša najavio: Slovenija ide u novi lockdown

Janša najavio: Slovenija ide u novi lockdown

Slovenski premijer Janez Janša nakon današnjeg rekordnog broja novih slučajeva zaraženih koronavirusom najavio je dvotjedni lockdown kazavši da se zatvaraju dječji vrtići, hoteli i trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. Zatvaraju se i studentski domovi, uz neke izuzetke, a javni prijevoz funkcionirat će s trećinom kapaciteta. Na tjedan dana zatvorit će se i kozmetički i frizerski saloni.

Što se tiče režima na granici, on se u sadašnjem trenutku ne mijenja i moguć je tranzit iz drugih država i u druge države. Janša je kazao da je optimist da će se širenje virusa ograničiti jer sada svi shvaćaju da je to “opasnost koja ne bira”.

Podsjetimo, u Sloveniji su danas zabilježena 1.663 nova slučaja, a u utorak navečer na snagu je stupio i policijski sat koji kretanje vani bez opravdanog razloga zabranjuje od 21 sat do šest sati ujutro.

Većina odluka o novim mjerama stupa na snagu u subotu i važit će najmanje tjedan dana, a idućeg četvrtka vlada će donijeti odluku da li će se mjere produžiti, zaoštriti ili se neke od njih ublažiti što je ovisno od razvoja epidemiološke situacije.

Rrežim novih mjera bit će sličan onome koji je važio na proljeće, no mjere koje je danas donijela vlada ne uključuju zatvaranje u okviru općinskih granica, kako je to bilo na proljeće, iako se ta mogućnost s obzirom na situaciju ne isključuje u potpunosti.

Ostaje na snazi zatvaranje u okviru statističkih regija, a sada je svih 12 slovenskih regija u “crvenom”, s regionalnim lockoutima i zabranom napuštanja granica regija, osim na posao i s posla. Svim proizvodnim i uslužnim organizacijama preporučeno je da organiziraju rad od kuće, gdje je to izvedivo, a ondje gdje se nastavlja rad u tvrtkama da se strogo primjenjuju epidemiološke mjere.

Od početka pandemije u EU je zaraženo nešto manje od 5,5 milijuna ljudi. Od toga milijun u Španjolskoj i od danas milijun u Francuskoj. Sve europske zemlje bilježe rekordne brojeve novozaraženih. Dok države traže različite načine borbe protiv pandemije, Njemačka koja je prvi put prešla više od 10.000 zaraženih u jednom danu, poručuje da se ne smije odustati od praćenja i testiranja kontakata jer je u tome ključ držanja situacije pod kontrolom.

Nacionalni stadion u Varšavi postaje nacionalna COVID bolnica. Zasad postavljaju 500 kreveta, a ako zatreba bit će ih i 5.000. U Češkoj bolnice uspostavljaju u sportskim dvoranama. Vlada je zabranila kretanje između gradova i po gradovima, može se samo do posla i trgovine.

”Povećanje broja zaraženih je ogromno i, nažalost, mjere koje smo poduzeli prošli tjedan nisu uspješne i ne poravnavaju krivulju”, istaknuo je Andrej Babiš, češki premijer.

Nakon dugog zatišja brojevi rastu i u Grčkoj, Vlada po gradovima šalje mobilne ekipe za testiranje. U Portugalu vraćaju u službu umirovljene liječnike, a Carlos Neto, direktor portugalske Hitne pomoći, upozorava: ”Glavni problem je, u stvari, neizvjesnost. Živimo iz dana u dan, spremni na sve, ali ne možemo ništa planirati ni pripremati se jer se sve mijenja iz dana u dan”.

U Belgiji, u kojoj je ministrica vanjskih poslova završila na intenzivnoj njezi, liječnici poručuju kako se ne mogu sami nositi s koronom, a riječ je o istoj bolesti kao i na proljeće, poručuju, iako je smrtnost trenutačno manja.

”Težina bolesti vrlo je slična onoj koju smo imali u prvom valu, ali je prosječna dob niža. Možemo reći da se virus posebno proširio među članovima obitelji i mlađim ljudima”, objašnjava Antonino Marcesse, direktor bolnice COVID 3 u Rimu.

Na istu činjenicu upozoravaju njemački stručnjaci, zaraza se najviše širi na privatnim druženjima. U cijeloj zemlji u sedam dana broj zaraženih na 100 000 stanovnika trenutačno je 56,2 slučaja. Prije dva tjedna bila je 20,2, a početkom lipnja bila je tri.

U središtima većih gradova maske su obvezne i na otvorenom. U zračnim lukama pokušavaju testirati što više ljudi mogu. No, i uza sve mjere, kažu, nema garancije da će održati situaciju pod kontrolom. Mora se očekivati ne samo da će se virus nastaviti snažno širiti, barem u nekim regijama, nego da će se i nekontrolirano širiti.

I dok gotovo svaka zemlja uvodi veća ili manja ograničenja, Šveđani i dalje idu svojim putem. Starije osobe od danas ne moraju pratiti posebne preporuke vezane uz izolaciju i čuvanje, već su izjednačene sa svima ostalima, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike