Stvari koje radite pogrešno u trgovini u vrijeme epidemije koronavirusa

Tijekom epidemije brojni objekti zatvorili su svoja vrata, bilo privremeno ili na duže vrijeme, ali razne trgovine su i dalje otvorene i svi ih redovito posjećujemo. Međutim, ako odlazite u trgovinu po osnovne namirnice ili nešto drugo, izlažete se ozbiljnom zdravstvenom riziku ako ne poduzimate mjere predostrožnosti.

Nekoliko je ključnih pogrešaka koje brojni čine u trgovinama, a koje bi trebali izbjegavati.

1. Korištenje javnog zahoda

Ako želite biti sigurni u trgovini, prije napuštanja kuće koristite vlastiti WC jer javni zahodi imaju više površina koje bi mogle biti onečišćene, što znači da mogu biti prijenosnici virusa.

“Dodirivanje kvaka i drugih površina nakon pranja ruku dovodi vas u znatan rizik od zaraze koronavirusom”, kazala je LeannPoston, stručnjakinja za medicinski sadržaj u Invigor Medicalu.

2. Isprobavanje odjeće

Poston navodi kako je nemoguće znati tko je prije vas isprobavao neki komad odjeće te vas “isprobavanje odjeće, obuće ili drugih predmeta koji su prethodno nošeni ili dodirivani” dovodi u nepotrebni rizik.

3. Korištenje samoposlužne blagajne

Mislite da će vas korištenje samoposlužne blagajne više zaštititi nego interakcija s blagajnikom? To nije baš tako. Poston navodi da su olovka za potpisivanje, zaslon, skener i druge stvari gotovo sigurno prekrivene raznim bakterijama, a vrlo vjerojatno i covidom-19.

4. Korištenje kolica ili košara za kupovinu bez da ih prethodno obrišete

Ako već koristite košare ili kolica u trgovini, najsigurnije je da prethodno obrišete one dijelove koje dodirujete rukama. Ako to ponekad niste u mogućnosti, bilo bi dobro da nosite rukavice.

“Covid-19 i drugi virusi mogu živjeti na površinama od tri do devet dana, a potencijalno mogu živjeti u zraku i do tri sata”, kazala je liječnica EnchantaJenkins te dodala da se korištenjem košara ili kolica u trgovini izlažete riziku ako ih ne obrišete.

5. Otvaranje hladnjaka

Poston ističe da se površine koje se često dodiruju mogu lako kontaminirati, a jedna od takvih su i ručice na hladnjacima, za koje je malo vjerojatno da će ih kupci samoinicijativno obrisati, piše BestLife.

6. Kupnja prethodno otvorene robe

Bez obzira na to što možda možete dobiti neki popust na robu koja je prethodno otvorena, nemojte riskirati svoje zdravlje.

“U trgovine se mogu vratiti i proizvodi koji su posljednjih nekoliko dana ili tjedana bili u domovima drugih osoba, zbog čega mogu biti kontaminirani ako su tu bili i zaraženi pojedinci”, istaknula je Poston.

7. Ne pridržavate se fizičke distance

U trgovinama može biti gužva, što otežava fizičko distanciranje. Pojedine trgovine imaju i ograničen broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u trgovini kako bi se rizik smanjio, ali i kupci moraju odraditi svoj dio. Prema tome, kada ste u trgovini, nosite masku i udaljite se od drugih kako bi se zaštitili, prenosi N1.

Share This Article