Naši klubovi ostvarili su 215,5 milijuna kuna čistog profita!

U ponedjeljak u ponoć završio je još jedan ljetni prijelazni rok u 1. HNL. Dobro, više jesenski, zbog ove pandemije.

Nogometu se još prije nekoliko mjeseci predviđala katastrofa. Klubovi su rezali plaće kao da nema sutra. Ipak, to “sutra” je došlo i, kad podvučemo crtu, ne izgleda to toliko loše.

Klubovi 1. HNL zaradili su ukupno 34,03 milijuna eura (prema Transfermarktu), a na odštete su potrošili 5,58 milijuna. U knjige još nisu ušli transferi Joška Gvardiola od 16 milijuna eura u Leipzig te Amera Gojaka u Torino za šest milijuna. Brojke su egzaktne, naši su klubovi imali čistih 28,45 milijuna eura profita, što je oko 215,5 milijuna kuna.

Najviše je, očekivano, potrošio Dinamo. Na odštete je otišlo 3,4 milijuna eura, a najskuplje pojačanje bio je Danac Rasmus Lauritsen, koji je došao za 1,4 milijuna iz Norrköpinga. Dinamo je bio najaktivniji i zadnjeg dana prijelaznog roka. Do zadnjeg su ganjali Rafaela Camacha i Josipa Mišića iz Sportinga.

Potonji je potpisao u zadnjim trenucima. “Modri” su odlučili i vratiti s posudbe Marija Ćužu iz Lokomotive nakon samo dva mjeseca, a u Varaždin su poslali Damjana Daničića i Dinka Horkaša. Na suradnju sa zagrebačkim klubom odlučila se i Rijeka. Posudili su od Dinama Luku Menala i Sandra Kulenovića. Potonji će pokušati nadomjestiti rupu nastalu odlaskom Antonija Čolaka u PAOK.

Najbolje je poslovala Lokomotiva, koja je zaradila oko 7,5 milijuna. Najviše na Ivi Grbiću, koji je za 3,5 milijuna eura prešao u Atletico. Nikica Jelavić vratio se iz Kine, a Josip Pivarić iz kijevskog Dinama.

Pričalo se da bi Jelavić mogao i u Hajduk, spominjao se i kao pojačanje drugoligaša Rudeša, ali došao je u Lokomotivu. Ljetos je priznao kako se ‘ne može pomaknuti’ i kako sigurno ne bi bio pojačanje za Hajduk, ali, eto, ipak je došao na Kajzericu. Sad preostaje vidjeti koliko će mu trebati da se spremi, klasu sigurno ima.

Zanimljivo, Pivarić je u ‘lokose’ došao na poziciju lijevog krila. To je igrao u mladosti, a baš ga na tom mjestu vidi Goran Tomić. Kad smo već kod Tomića, imat će Šibenčanin ponovno tešku zadaću. Izuzev spomenutih Jelavića i Pivarića, ponovno će morati raditi s anonimcima, koji su stizali sa svih krajeva svijeta. Naravno, najviše ih je došlo s Albanije i Kosova, taj recept pokazao se dobrim.

Odriješene ruke u Osijeku dobio je Nenad Bjelica, ali on će pravi posao napraviti tek na zimu, kad vidi tko jest a tko nije igrač za Osijek. Najbolji dojam zasad je ostavio Ramon Miérez, koji je došao kao zamjena za Mirka Marića. Bjelica je u Osijeku i sportski direktor i trener pa ima i veću odgovornost. Odmah je detektirao da su Osječani tanki na poziciji stopera, lijevog beka i krila pa je doveo Josea Cara, Marija Jurčevića i Damjana Bohara.

Na Slovenca Bohara iskrcali su bijelo-plavu 850 tisuća eura, ako je vjerovati Transfermarktu. Bilo je povuci-potegni s poljskim Lubinom, ali Bjelica je uspio slomiti tvrde pregovarače. Bjelica je Boharu nedvosmisleno kazao što od njega očekuje. Rekao je da želi da mu krila ‘redovito zabijaju i asistiraju’.

Hajduk je još jedanput podbacio. “Bili” su zaradili tek 3,05 milijuna eura. Za mizernih 400.000 eura otišao je kapetan Josip Juranović. Darku Nejašmiću rapidno je pala vrijednost. Mladi je veznjak bio projekt kluba, ali sve se promijenilo preko noći. Kako i zašto? To baš nikome nije jasno. Dovedeni su Dimitrios Diamantakos i Umut Nayir, imena koja baš nikome ne ulijevaju povjerenje, pišu 24sata.

Facebook Komentari