17.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Beroš o zaraženim liječnicima: Oni bi se angažirali samo u krajnjoj nuždi

Beroš o zaraženim liječnicima: Oni bi se angažirali samo u krajnjoj nuždi

nos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš i zahvalio na razumijevanju veledrogerijama u emisiji Hrvatskog radija.

Naime, nakon neuspješnog sastanka s ministrima zdravstva i financija, Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, veledrogerije su najavile da od danas prekidaju ili znatno smanjuju isporuke lijekova za 3/4 bolnica. Budući da one više ne mogu plaćati svojim dobavljačima, preostale zalihe iz veledrogerija usmjerit će se kupcima koji plaćaju.

Kakvo je stanje u našim bolnicama?

“O brojevima oboljelih od Covida-19 odlučujemo sami, o ponašanju građana ovisi hoćemo li doći do velikih brojeva i ugroziti zdravstveni sustav. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno”, rekao je ministar Beroš.

Rekao je kako u Europi vidimo restriktivnije mjere nego kod nas u Hrvatskoj.

“Naše mjere uvijek su davale rezultate, nakon uvođenja nekih vide se rezultati za 2-3 tjedna. O ponašanju građana ovisi hoće li se uvesti nove mjere, a imamo još mnoge na raspolaganju”, rekao je.

Distanca, maske, higijena, dezinfekcija, izbjegavanje okupljanja, naglasio je ministar najbolji su alati u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Sami smo gospodari vlastite sudbine”, rekao je naglasivši još jednom da sve ovisi o ponašanju građana

Objasnio je kako više nema istih mjera za sve bolnice, horizontalno, nego selektivno, ovisno o stanju u nekoj bolnici.

“Ako virus uđe, odjeli se moraju prilagoditi. Zdravstvena zaštita primat će se u maksimalnom općem opsegu”, rekao je Beroš.

Ima li dovoljno zdravstvenih djelatnika?

Vrši se preraspodjela i edukacija zdravstvenih djelatnika te je ministar rekao da je mogući budući problem u ovoj situaciji dovoljan broj kadrova odnosno zdravstvenih radnika, a ne smještaj u bolnicama.

– Do sada imamo 1620 oboljelih zdravstvenih djelatnika, aktivnih je 427, u samoizolaciji je preko 1000, no 1200 zdravstvenih djelatnika je i ozdravilo. Oni su ti koji će dalje moći sudjelovati u liječenju Covid-19 bolesnika. Kada je riječ o zapošljavanju to ovisi o ravnateljima bolnica. U ministarstvu zdravstva nismo odbili dati niti jednu suglasnost za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika, rekao je.

Demantirao je da će uskoro angažirati zaražene liječnike bez simptoma u skafanderima. Zasad to nije opcija, ali je rekao da se u Europi rodila ideja da će to napravi u nedostatku liječnika.

“Nadam se da do toga neće doći, ali to sve ovisi o ponašanju građana. No ako bi se u krajnjoj nuždi i angažirali, takvi bi liječnici radili bi isključivo s Covid-19 bolesnicima”. Dodao je da su u tom slučaju i pacijent i liječnik zaraženi.

Koja je ključna mjera da se ne prijeđe granica zdravstvenog rubikona?

“Ona se ne može mjeriti u broju novih bolesnika u ovom trenutku i to ne predstavlja problem. Sada imamo 571 pacijenta u bolnici i ako se on drastično poveća to bi moglo ugroziti zdravstveni sustav”, rekao je Beroš, prenosi N1.

I na kraju je ponovno naglasio da sve ovisi o ponašanju građana jer je najefikasnija borba s koronavirusom održavanje distance, nošenje maske, održavanje higijene, dezinfekcija i izbjegavanje okupljanja, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike