23.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Novi plan za bolnice: Povećat ćemo kapacitete, treba povećati i zdravstveni kadar

Novi plan za bolnice: Povećat ćemo kapacitete, treba povećati i zdravstveni kadar

Proljetos smo razgovarali o brojevima, oni bi trebali biti dostatni, ali da budemo sigurni smo dali naputak da se poveća broj kreveta, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Poručio je kako su arene tek tercijarne za smještaj bolesnika, a da će se napraviti dodatni kapaciteti u bolnicama diljem zemlje za što će biti nadležni regionalne samouprave.

Dodao je i kako, uz povećanje kapaciteta kreveta, treba povećati i zdravstveni kadar.

– Modificirali smo raniji model u Zagrebu. Dubrava je bila Covid bolnica, sad nam se ta opcija malo mijenja. Utoliko, naravno da ćemo aktivirati dodatne kapacitete, ali isto tako u C bloku ostavit ćemo odvijanje uobičajenih aktivnosti – rekao je.

Poručio je da su proljetos upadi u zdravstveni sustav bili rijetki i pojedinačni, a sada su učestali te da je to poseban element o kojem su vodili računa.

– Cilj nam je naći optimalni model. Naravno, imamo spremne još neke modele, o tome ne volimo pričati. To se svodi na to da će sve bolnice biti Covid bolnice, ali iskreno se nadamo da će se odgovornim ponašanjem spriječiti širenje epidemije – kazao je Beroš.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je kako je epidemiološkim timovima teško obaviti sav posao što se tiče traženja kontakata te da su potražili i pomoć drugih struka.

– Ministar je potpisao sto dozvola zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo – rekao je Capak. Epidemiolozima će pomagati i liječnici primarne zdravstvene zaštite.

– Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još uvijek nedovoljno točni da bi ih se primjenjivalo, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani – rekao je Capak.

Poručio je kako je tijekom vikenda bila velika gužva za testiranje i da je to neprihvatljivo sa više aspekata.

– Intenzivno se radi na tome da se poveća broj Covid ambulanti koje će raditi vikendom. Što se tiče HZJZ-a, traži se prometno rješenje, a traži se i nova lokacija za nova testiranja – kazao je Capak, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike