19.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Capak: Moguće dodatno skraćivanje radnog vremena, ograničavanje okupljanja...

Capak: Moguće dodatno skraćivanje radnog vremena, ograničavanje okupljanja…

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima plan i za najgori scenarij, no nakon sastanka s ravnateljima bolnica nisu otkrili detalje. O tome je za Dnevnik Nove TV govorio šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

”Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi covid bolesnika i bolesnika od gripe”, rekao je Capak za DNEVNIK.hr.

Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata”, objasnio je Capak. Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

”Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ”smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. ”Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti”, poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Kaže da ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno ”da se ljudi drže mjera”. ”Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima”, kazao je i istaknuo da mu se čini da je Hrvatske među najliberalnijim zemljama u Europi, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike