34.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Švedska ipak mijenja strategiju u borbi s pandemijom: Uvode djelomični lockdown

Švedska ipak mijenja strategiju u borbi s pandemijom: Uvode djelomični lockdown

Od samog početka pandemije, Švedska se odlučila za posve drugačiji model od svih ostalih zemalja na svijetu. Zbog porasta broja oboljelih odlučili su se ipak na uvođenje lokalnih lockdowna.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell koji je dugo branio švedski pristup sastat će se idućeg tjedna s lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili oko mjera čiji je cilj dovesti pod kontrolu žarišta u Stockholmu i obližnjem gradu Uppsala.

Švedska je imala od početka pandemija imala puno veći broj smrtnih slučajeva za razliku od svojih susjeda, te su uslijedile optužbe da je Švedske odlučila prepustiti svoje starije građane kao i rizičnu populaciju da umru kako bi spasila gospodarstvo koje je usprkos svemu podnijelo težak udarac.

Nove mjere trebale bi ipak biti ponešto sličnijima onima koje su donesene u zemljama diljem Europe. Lokalne vlasti će prema njima mogu donijeti snažnu preporuku svojim sugrađanima da izbjegavaju javna mjesta, te bi mogli biti poticani da izbjegavaju javni prijevoz kao i kontakt sa starijim članovima obitelji.

– Ovo što se dogodilo u posljednjih nekoliko tjedana je približavanje modelu koji se koristi u Norveškoj i drugim zemljama. Vrlo je očito kako je ovo nova strategija borbe protiv virusa – kazao je epidemiolog Joacim Rocklov sa Sveučilišta Umea za britanske medije, prenosi Business Insider.

On je predložio uvođenje strožih mjera u slučaju da brojke nastave rasti. Međutim, za razliku od drugih zemalja gdje su uvedene kazne za nepoštivanje mjera, u Švedskoj mjere će i dalje ostati na snazi u formi preporuke.

Tegnell je priznao ovog tjedna kako imunitet krda i nije toliko velik kako su mislili da je, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike