Štagljar: Mislim da ćemo doći do 2000 oboljelih, moramo shvatiti koliko je ovo opasno

U Hrvatskoj se posljednjih nekoliko dana obaraju rekordi u broju novooboljelih, a dr. sc. Igor Štagljar za Slobodnu Dalmaciju kaže kako je definitivno riječ o početku drugog vala, kojeg su mnogi znanstvenici najavljivali.

– Moje osobno mišljenje je da će Hrvatska do kraja sljedećeg tjedna doći do brojke od oko dvije tisuće novooboljelih. Volio bih da nisam u pravu, ali u samo tjedan dana dogodio se skok s 500 na više od tisuću slučajeva i mislim da je to neizbježno – smatra istaknuti znanstvenik.

Dodaje kako se situacija pogoršava i u Francuskoj, koja je ponovno uvela policijski sat, ali i u Češkoj, koja je u prvom valu bila primjer države kako se boriti protiv koronavirusa, a sada su se opustili i znanstveno potpuno raspali. Upozorava da smo se previše opustili.

– Apeliram na sve građane da budu odgovorni i da shvate kako je ovo opasna stvar. Situacija još uvijek nije alarmantna, ali je postala zabrinjavajuća. Primjerice, Češka sada, nažalost, nema dovoljno doktora i oboljele mora slati na hospitalizaciju u susjedne države, zar mi to stvarno želimo? Mislim da ne – ističe Štagljar i dodaje da su veliki problem i lažno negativni testovi zbog kojih je teže kontrolirati prijenos i širenje virusa.

– Testovi iz dana u dan napreduju, ali, po meni su veći problem lažno negativni slučajevi jer ako niste detektirali COVID kod osobe koja je pozitivna, a lažno negativna, doći će do transmisije virusa jer je ta osoba puštena kući s objašnjenjem da nema virus – zaključuje, prenose 24sata.

Facebook Komentari