Policija i redari rastjerali najveći tulum u Hrvatskoj, druženje nastavljeno u obližnjim parkovima: Sad su riješili HNK, a naša djeca neka se igraju u ovom svinjcu

Foto: Kristijan Beluhan Facebook

Nakon nekoliko mjeseci neprestanog vikend partijanja, Grad Zagreb i Stožer izvršili su obećano i prekinuli najveći ulični tulum u zemlji. Ispred HNK je oko 22.30 stigla policija te oko 20 komunalnih redara s maskama te su počeli evidentirati prisutne. U roku sat vremena plato ispred nacionalnog teatra je bio ispražnjen, a grupice mladih su se razišle i zabavu nastavile po okolnim parkovima – Mažurancu i Marulićevom trgu.

Iako se prema posljednjim mjerama maske moraju nositi i na otvorenom ukoliko nema propisanog razmaka, mnogi među okupljenima nisu nosili maske, a stavljali su ih tek kad su vidjeli da ih se snima.

Oko ponoći na Mažurnićevom trgu već je bilo stotinjak mladih.

Neki su HNK napustili urlikajući komunalcima ‘lopovi’, ali se oni nisu obazirali na povike.

Kao što je Jutarnji ranije pisao, prostor pred zagrebačkim HNK već je i više od šest mjeseci najživlje okupljalište mladih u gradu. Otkad je izbila pandemija, glavno je to mjesto na kojem se pije, razgovara, druži, pušta glazba, pjeva do ranih jutarnjih sati.

Posljedica? Svakodnevne nakupine boca, plastičnih čaša i drugog smeća, nekolicina gigantskih penisa iscrtanih na pločniku ispred zgrade, stotine manjih grafita i drugih poruka ispisanih po samoj građevini i oko nje, nekoliko razbijenih prozora te redovite nakupine urina, fekalija i drugih tjelesnih izlučevina na zelenim površinama oko krovne hrvatske kulturne institucije, piše Jutarnji.

Tulum na Mažurancu

Mladi su, iako nezadovoljni, ubrzo otišli, a za sat vremena na platou ispred nacionalnog teatra više nije bilo nikoga. No, od zabave nisu odustali i već oko ponoći nastala je nova gužva u parku na Mažurancu, samo 200-tinjak metara dalje.

Tako je u nedjelju ujutro Zagrepčane dočekao čist Trg Republike Hrvatske, ali malo južnije svjedočili su novom kaosu.

U dječjem parku na Mažuranićevu trgu roditelje i djecu, koji su se prije ručka uputili na zrak, dočekala je hrpa smeća.

Razbijene boce, plastika i opušci bili su na sve strane.

“Sad su riješili HNK, a naša djeca neka se igraju u ovom svinjcu”, rekla je Jutarnjem jedna ljutita mama koja je s nekoliko drugih roditelja pokušala očistiti nered.

Facebook Komentari