Teško stanje u Sloveniji, 898 novih infekcija korona virusom, na snazi nova ograničenja

U petak je potvrđeno 898 novih infekcija korona virusom nakon što je provedeno 5.605 testova. Do sada je potvrđeno 12.418 slučajeva infekcija, a 284.000 svih provedenih testova, rekli su iz NIJZ-a, piše RTV Slo.

Kako je na Twitteru napisao glasnogovornik vlade Jelko Kacin, broj testova se povećava, a udio zaraženih je 16 posto. U Sloveniji je zaraženo 897 osoba, a jedna u inozemstvu.

U devet crvenih statističkih regija od danas su privremeno zabranjene ugostiteljske djelatnosti u barovima. Također je zabranjeno nuditi usluge u fitness centrima i zatvorenim sportskim objektima, a frizeri i kozmetičari podliježu strožim ograničenjima.

Novom vladinom uredbom o ograničenjima opskrbe i prodaje roba i usluga režim se razlikuje ovisno o epidemiološkoj situaciji u svakoj statističkoj regiji.

Crvene statističke regije

Epidemiološki najugroženija područja su: Gorenjska, Središnja Slovenija, Jugoistočna Slovenija, Posavska, Zasavska, Savinjska, Koroška, ​​Podravska i Pomurska.

Upute za crvene regije

Za crvene regije, kojih je u petak već bilo devet od 12, primjenjuju se posebne odredbe. Tako je privremeno zabranjeno nuditi usluge u fitness centrima i zatvorenim sportskim objektima, a u prostorijama u kojima se obavljaju frizerske i kozmetičke djelatnosti u prostoriji sada može biti samo jedan klijent.

Također je privremeno zabranjeno obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u ugostiteljskim objektima. Međutim, dopuštena je priprema i dostava te osobno prikupljanje hrane i pića.

Privremena zabrana ne odnosi se na ugostiteljske djelatnosti u smještajnim objektima gdje je još uvijek dopušteno pružanje usluga gostima između 6 i 22:30.

U međuvremenu, za trgovine, banke, pošte i urede ostaje dogovor da odjednom može biti samo jedan klijent na 20 četvornih metara.

Narančaste statističke regije

Narančaste statističke regije su: Primorsko-unutrašnja, Goriška i Obalno-Kraška.

Upute za narančaste regije

Za one koji su na narančastoj listi, između 6 i 22:30, uzimajući u obzir sve upute Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo i poslužujući samo za stolom, dopušteno je nastaviti obavljati ugostiteljske djelatnosti. Međutim, vlada je odlučila ograničiti broj ljudi u frizerskim i kozmetičkim salonima na jednog klijenta po 20 četvornih metara. Isto vrijedi i za teretane i zatvorene sportske sadržaje.

Facebook Komentari