30.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Škoro tužio Olujića zbog tvrdnje da je dezerter, traži 100.000 kn, evo...

Škoro tužio Olujića zbog tvrdnje da je dezerter, traži 100.000 kn, evo što kaže tuženi

Miroslav Škoro tužio je Krunislava Olujića, odvjetnika i nekadašnjeg čelnika Vrhovnog suda, jer ga je proljetos nazvao, među ostalim, vojnim dezerterom. Traži od njega 100.000 kuna odštete. Olujić se, pak, “naoštrio” na pravnu bitku, a neće se sam braniti, već je za branitelja angažirao Filipa Glavaša, sina Branimira Glavaša.

A stariji Glavaš će se, pak, naći na klupi za svjedoka, kao i Vladimir Šeks te bivši i aktualni osječki gradonačelnici, Zlatko Kramarić i Ivan Vrkić. Ukratko, oni bi trebali, vjeruje Olujić, “potvrditi kako se Škoro ogriješio o Ustav i zakone jer nije branio Hrvatsku, nego je otišao u Ameriku”. Škoro, inače, Olujića tereti da mu je povrijedio pravo osobnosti i tako mu pričinio veliku štetu. Olujić je, ističe, 20. svibnja na osječkoj lokalnoj televiziji iznio netočne i neistinite tvrdnje, a iste su izjave kasnije objavljene i na YouTubeu, piše Večernji list.

“Nakon što je počeo rat gospodin Škoro je, bez da je o tome obavijestio Sekretarijat za narodnu obranu, bez da je dobio dozvolu, razumijete, otišao u Ameriku braniti Hrvatsku” – rekao je tada Olujić. Osvrnuo se tako na Škorine medijske navode kako je otišao u Ameriku 1989. i vratio se 1992. godine, dok je Olujić na televiziji tada ustvrdio kako je Škoro u travnju 1990. vodio jedan politički skup u Osijeku.

“Progovorio sam onog trenutka kada sam shvatio da gospodin Škoro, hajde neću reći laže, nego ne govori istinu”, rekao je Olujić i pojasnio kako je time htio javnosti poručiti “da ne može biti predsjednik Republike osoba koja je vojni dezerter, a predsjednik je među inim vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH, da takva osoba ne samo da ne zaslužuje, nego ne može to biti”.

– Činjenice koje sam iznio su točne i samim time ne mogu predstavljati osnovu za tužbu. Predložio sam i svjedoke koji to mogu potvrditi. Uostalom, na zaštitu privatnosti, odnosno osobnosti ne mogu se pozivati javne, među inim i političke osobe, kakvima se ima smatrati i Škoro, s obzirom na činjenicu da je riječ o, pod navodnicima, poznatom društveno-političkom radniku iz 80-ih godina, omladinskom aktivisti i kasnije glazbeniku, hrvatskom konzulu, predsjedničkom kandidatu, saborskom zastupniku, pa ako hoćete i vođi Domovinskog pokreta. O svemu tome se očitovala i sudska praksa, uključujući i Vrhovni te Ustavni sud, a i naveo sam u odgovoru na tužbu odluke Europskog suda za ljudska prava koje mi daju za pravo da Škoro nema i ne može uživati jednakopravnu zaštitu kao obični građani, a posebno pozivati se na zaštitu privatnosti – kazao je za Večernji list odvjetnik Olujić.

Za svjedoke je predložio, otkriva Večernjem, Zlatka Kramarića i Ivana Vrkića, zatim Branimira Glavaša, kao tadašnjeg sekretara Sekretarijata narodne obrane, te Šeksa kao predsjednika Regionalnog štaba za obranu istočne Slavonije.

– A njima su poznate zakonske i ustavne odredbe da je dužnost svakog punoljetnog građanina, još k tome vojnog obveznika, sudjelovati u obrani cjelovitosti i neovisnosti RH. Nedvojbeno izvire da se o te odredbe Ustava i Zakona o obrani oglušio i Škoro, pa se doista čudim zašto se sam može čuditi kada sam postavio pitanje može li takva osoba, kao kandidat za predsjednika, biti vrhovni zapovjednik oružanih snaga – kazao nam je Olujić, koji živi i radi u Zagrebu, a 90-ih je bio i glavni državni odvjetnik. Prebivalište mu je, pak, u Osijeku, a “s obzirom na poteškoće u komunikaciji s osječkim sudom”, odlučio je angažirati odvjetnika, Filipa Glavaša.

Krunislav Olujić razmontirao Škoru: Bili su nezadovoljni njegovim nastupima na Radio Pittsburghu ili nekim restoranima čudne provenijencije, a s obzirom na začudno podrijetlo osobe iz njegova miljea, nisu ga željeli za počasnog konzula

Najnovije

Još iz rubrike