Škoro tužio Olujića zbog tvrdnje da je dezerter, traži 100.000 kn, evo što kaže tuženi

Miroslav Škoro tužio je Krunislava Olujića, odvjetnika i nekadašnjeg čelnika Vrhovnog suda, jer ga je proljetos nazvao, među ostalim, vojnim dezerterom. Traži od njega 100.000 kuna odštete. Olujić se, pak, “naoštrio” na pravnu bitku, a neće se sam braniti, već je za branitelja angažirao Filipa Glavaša, sina Branimira Glavaša.

A stariji Glavaš će se, pak, naći na klupi za svjedoka, kao i Vladimir Šeks te bivši i aktualni osječki gradonačelnici, Zlatko Kramarić i Ivan Vrkić. Ukratko, oni bi trebali, vjeruje Olujić, “potvrditi kako se Škoro ogriješio o Ustav i zakone jer nije branio Hrvatsku, nego je otišao u Ameriku”. Škoro, inače, Olujića tereti da mu je povrijedio pravo osobnosti i tako mu pričinio veliku štetu. Olujić je, ističe, 20. svibnja na osječkoj lokalnoj televiziji iznio netočne i neistinite tvrdnje, a iste su izjave kasnije objavljene i na YouTubeu, piše Večernji list.

“Nakon što je počeo rat gospodin Škoro je, bez da je o tome obavijestio Sekretarijat za narodnu obranu, bez da je dobio dozvolu, razumijete, otišao u Ameriku braniti Hrvatsku” – rekao je tada Olujić. Osvrnuo se tako na Škorine medijske navode kako je otišao u Ameriku 1989. i vratio se 1992. godine, dok je Olujić na televiziji tada ustvrdio kako je Škoro u travnju 1990. vodio jedan politički skup u Osijeku.

“Progovorio sam onog trenutka kada sam shvatio da gospodin Škoro, hajde neću reći laže, nego ne govori istinu”, rekao je Olujić i pojasnio kako je time htio javnosti poručiti “da ne može biti predsjednik Republike osoba koja je vojni dezerter, a predsjednik je među inim vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH, da takva osoba ne samo da ne zaslužuje, nego ne može to biti”.

– Činjenice koje sam iznio su točne i samim time ne mogu predstavljati osnovu za tužbu. Predložio sam i svjedoke koji to mogu potvrditi. Uostalom, na zaštitu privatnosti, odnosno osobnosti ne mogu se pozivati javne, među inim i političke osobe, kakvima se ima smatrati i Škoro, s obzirom na činjenicu da je riječ o, pod navodnicima, poznatom društveno-političkom radniku iz 80-ih godina, omladinskom aktivisti i kasnije glazbeniku, hrvatskom konzulu, predsjedničkom kandidatu, saborskom zastupniku, pa ako hoćete i vođi Domovinskog pokreta. O svemu tome se očitovala i sudska praksa, uključujući i Vrhovni te Ustavni sud, a i naveo sam u odgovoru na tužbu odluke Europskog suda za ljudska prava koje mi daju za pravo da Škoro nema i ne može uživati jednakopravnu zaštitu kao obični građani, a posebno pozivati se na zaštitu privatnosti – kazao je za Večernji list odvjetnik Olujić.

Za svjedoke je predložio, otkriva Večernjem, Zlatka Kramarića i Ivana Vrkića, zatim Branimira Glavaša, kao tadašnjeg sekretara Sekretarijata narodne obrane, te Šeksa kao predsjednika Regionalnog štaba za obranu istočne Slavonije.

– A njima su poznate zakonske i ustavne odredbe da je dužnost svakog punoljetnog građanina, još k tome vojnog obveznika, sudjelovati u obrani cjelovitosti i neovisnosti RH. Nedvojbeno izvire da se o te odredbe Ustava i Zakona o obrani oglušio i Škoro, pa se doista čudim zašto se sam može čuditi kada sam postavio pitanje može li takva osoba, kao kandidat za predsjednika, biti vrhovni zapovjednik oružanih snaga – kazao nam je Olujić, koji živi i radi u Zagrebu, a 90-ih je bio i glavni državni odvjetnik. Prebivalište mu je, pak, u Osijeku, a “s obzirom na poteškoće u komunikaciji s osječkim sudom”, odlučio je angažirati odvjetnika, Filipa Glavaša.

Krunislav Olujić razmontirao Škoru: Bili su nezadovoljni njegovim nastupima na Radio Pittsburghu ili nekim restoranima čudne provenijencije, a s obzirom na začudno podrijetlo osobe iz njegova miljea, nisu ga željeli za počasnog konzula

Facebook Komentari