34.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kaos u Saboru, pobuna zbog tehničkih problema s glasovima iz samoizolacije: Odite...

Kaos u Saboru, pobuna zbog tehničkih problema s glasovima iz samoizolacije: Odite na balkon pa vičite, što da vam kažem! Problemi oko Grmojina zahtjeva…

Zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović (SDP) pozitivan je na koronavirus, pa u Saboru razmišljaju o odgodi za danas planiranog glasanja.

Svi zastupnici koji su s Frankom Vidovićem u srijedu bili na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas nisu došli u Sabor. Je li i kome od njih određena mjera samoizolacije, nije poznato.

Saborski Klub HDZ-a, koji je danas trebao zasjedati, odgodio je tu sjednicu. ”Učinili smo to zbog pogoršane epidemiološke situacije i činjenice da se za 70-ak zastupnika, u dvorani gdje inače zasjedaju, ne može održati propisana distanca”, objasnio je glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok.

Iako se spekuliralo o mogućoj odgodi glasanja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice rekao je da će glasati prema planu. Ipak, u Saboru nije išlo sve po planu.

Problemi s glasovima iz samoizolacije

Zastupnici koji su u izolaciji ili samoizolaciji glasali su elektronski iz svojih domova, no zbog tehničkih problema nisu svi mogli glasati.

Zbog toga je u jednom trenutku SDP-ov Peđa Grbin zatražio da se pričeka s nastavkom glasanja, barem dok se ne uspostave tehničke mogućnosti, kako bi svi glasovi bili uključeni u ukupno zbroj glasova.

U isto vrijeme je i jedna saborska zastupnica, koja na sjednici sjedi na balkonu Sabora, kazala da se ovakvim glasanjem šalje loša poruka u javnosti. ”Ne možemo ovako stihijski odlučivati tko će glasati jer šaljemo jako lošu poruku javnosti, a to je da nije svaki glas jednako važan i da se može jedan glas čuti, a drugi ne”, govorila je s balkona.

Vikanje s balkona nije u poslovniku

Gordan Jandroković je kazao da je i sam u dilemi treba li nastaviti s glasanjem. Tada se javio i zastupnik Tomislav Tomašević kojemu Jandroković nije dao govoriti jer se ne poziva na poslovnik.

”Kolegica je vikala s balkona, to isto nije definirano poslovnikom. Ne može se svatko sjetiti i govoriti što hoće. Izvolite sjesti, nema poslovničke mogućnosti. Kako vi sad imate ideju tako sigurno ima i drugih 130 zastupinka nešto reći, a to nije predviđeno poslovnikom”, rekao je predsjednik Sabora Tomaševiću. Dodao je da nije ni Grbinu dopustio da govori.

”Odite na balkon pa vičite, ne znam što da vam kaže. Izvolite sjesti”, poručio je Jandroković Tomaševiću i kazao da će se pričekati nekoliko minuta dok se ne riješe tehnički problemi, prenosi dnevnik.hr.

Problemi oko Grmojina zahtjeva

Nakon stanke Sabor je nastavio s glasanjem. Jandroković je kazao da su se dvojica Mostovih zastupnika, Miro Bulj i Nikola Grmoja, vratili u Sabornicu jer im ipak nije izrečena mjera samoizolacije. Ostali zastupnici iz samoizolacije odrekli su se svog prava na glasanje.

U nastavku glasanja raspravljalo se i o zahtjevu Nikole Grmoje da mu se ukine imunitet. Mandatno-imunitetno povjerenstvo taj je zahtjev odbilo, a zastupnici se danas nisu mogli usuglasiti zaključivši da je riječ o presedanu u Hrvatskom saboru. Jandroković je predložio da se o tome glasa neki drugi put, kada se Klubi zastupnika usuglase o svom stavu.

SDP-ovac u Sabor donio korona virus na sjednicu vrha državne represije: Milina i Gerovac ne moraju u izolaciju, Hrvoj-Šipek čeka odluku epidemiologa

Najnovije

Još iz rubrike