25.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Johnson otvoreno najavio tvrdi Brexit: Vrijeme je da se naša poduzeća pripreme

Johnson otvoreno najavio tvrdi Brexit: Vrijeme je da se naša poduzeća pripreme

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da se Velika Britanija mora spremiti za napuštanje jedinstvenog tržišta i carinske unije Europske unije bez novog sporazuma o slobodnoj trgovini. Bez velikih promjena, tvrdi Johnson, dvije strane ne mogu dogovoriti ekonomsko partnerstvo nakon Brexita, javlja BBC.

”S obzirom na to da su oni odbijali ozbiljno pregovarati posljednjih nekoliko mjeseci, zaključio sam da bismo se trebali pripremiti za 1. siječnja s aranžmanima sličnima australskim koji se temelje na jednostavnim načelima globalne slobodne trgovine”, kazao je britanski premijer.

“Dakle, sada je vrijeme da se naša poduzeća, prijevoznici i putnici pripreme”, dodao je Johnson.

Johnson je sugerirao da EU nije voljna ozbiljno razmotriti opciju sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini koju želi Velika Britanija.

Obje strane pozivaju na kompromis oko ključnih pitanja, uključujući ribarstvo i ograničenja državnih subvencija poduzećima. Nakon razgovora u četvrtak, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je “na nekim mjestima, negdje ima još puno posla”.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kazao je da će EU na temelju idućeg poteza Velike Britanije odlučiti hoće li se razgovori nastaviti i idućih dana, prenose RTL.

Najnovije

Još iz rubrike