HRT: Komercijalne televizije žele nas isključiti iz Udruge mjerenja televizijske gledanosti

HRT tvrdi da komercijalne televizije žele isključiti javnu televiziju iz Udruge mjerenja televizijske gledanosti. HRT se o tome oglasio priopćnjem koje prenosimo u cijelosti.

– Danas je održana sjednica Udruge mjerenja televizijske gledanosti (UMTG) koje su osnivači HRT, Nova TV, RTL televizija i HURA. Iako Sjednica nije sazvana sukladno Statutu Udruge, na što je predstavnik HRT-a ukazao na samom početku, HRT je – ne želeći opstruirati rad UMTG-a – ipak odlučio sudjelovati na toj Sjednici, te je jednoglasno s ostalim članicama izglasan novi predsjednik Udruge (predstavnik RTL-a) i potpredsjednica Udruge UMTG-a (predstavnica HURA-a).

HRT je u dobroj vjeri sudjelovao u radu udruge – dapače, tek je pristupanjem HRT-a došlo do osnivanja Udruge. HRT se u radu Udruge zalagao za ispunjenje ciljeva Udruge prema Statutu, te je težio osigurati standard kvalitete u cilju produkcije valjanih, pouzdanih i nepristranih podataka istraživanja TV gledanosti nenaplatnih TV kanala (tzv. Free-to-Air), IPTV kanala, kabelskih i ostalih načina distribucije, kao i osigurati stalni napredak u odnosu na razvoj i potrebe tržišta te dostupnu novu tehnologiju.

Kako se HRT na Sjednici nije očitovao o tome hoće li prihvatiti ponudu AGB Nielsen istraživanje medija d.o.o. kao dobavljača usluge mjerenja gledanosti Udruzi UMTG, tj. prihvatiti iznos za financiranje i pregovore za suradnju s tom tvrtkom, već je zamolio za dodjelu roka od osam dana razmatranja prije donošenja konačne odluke, ostale članice su smatrale kako HRT opstruira rad Udruge.

HRT se na današnjoj Sjednici neugodno iznenadio kada su sve ostale članice izglasale isključivanje HRT-a iz Udruge.

HRT smatra kako nije prekršio pravila i obveze članstva te da je stoga nepravedno i protuzakonito isključen iz Udruge, a što je spreman i dokazati – navodi se u priopćenju HRT-a, piše Jutarnji.

Share This Article