25.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Profesor kaznenog prava objasnio da postoji zakon za hapšenja u Plenkovićevim “gnijezdima...

Profesor kaznenog prava objasnio da postoji zakon za hapšenja u Plenkovićevim “gnijezdima mržnje”

Radikalizacija – jedna je to od riječi koje se najčešće mogu čuti u političkim krugovima nakon bezumnog napada mladića na Markovu trgu, kao i pitanje tko će za to odgovarati? I dok oporba optužuje vladajuće za gušenje demokratskih sloboda, premijer najavljuje borbu protiv domaćeg ekstremizma. Gost Dnevnika HRT-a bio je profesor Davor Derenčinović, predstojnik katedre za kazneno pravo Zagrebačkog pravnog fakulteta.

– Na temelju dostupnih informacija može se konstruirati slagalica i postoje jake indicije da postoje elementi terorističkog akta, rekao je.

U javnosti se provlačila i teza kako je Danijel Bezuk bio “vuk samotnjak”.

– Vukovi samotnjaci ne žive u izolaciji, ne žive u vakuumu, dio su društva, imaju obitelj, užu društvenu zajednicu, rekao je.

Istaknuo je da zanimljiva studija iz 2013. godine jednog Međunarodnog instituta na uzorku više od stotinu terorista, kaže da je u 3/4 njihova bliža okolina znala za njihove planove, njihova ekstremna ideološka uvjerenja, te da su znali, u većoj ili manjoj mjeri, što planiraju.

Na pitanje kako zakon rješava radikalizaciju, profesor Derenčinović rekao je da zakon kriminalizira svako opravdavanje i poticanje na nasilje.

– S jedne strane slobodna izražavanja kao pravo, ali pravo koje nije apsolutno. Tu govorimo o društvenim mrežama, o posebnoj odgovornosti osoba u javnom prostoru, političara. Politička borba je nešto što je dopušteno u političkoj areni, ali nikada pozivanje na nasilje ili na radikalizaciju.

Kao uzrok napada spominje se i korupcija. Derenčinović je rekao da je korupcija veliko zlo i da se protiv nje treba boriti dopuštenim metodama.

– Teza da korupcija uvijek dovodi do terorizma… kako bi onda opravdali jednog Breivika u Norveškoj ili napad u Halleu na vjernike u Sinagogi ili u Christchurchu na vjernike u džamiji? Novi Zeland, Norveška, Njemačka – to su zemlje vladavine prava, poštivanje ljudskih prava i niske stope korupcije. To je simplifikacija, zamjena teza, uzroci su dublji, zaključio je, piše HRT.

VIDEO Plenković otvorio vrata hapšenjima u “gnijezdima mržnje”, Domovinski pokret, Bujica, Hrvatski tjednik… Optužio i Milanovića

Vidović-Krišto o Plenkovićevoj briselskoj najavi hapšenja: U maniri bivšeg komunističkog čelnika Miloša Žanka

Škoro, kojeg je Plenković nazvao klaunom: Najave uhićenja iz totalitarnih vremena… dno političkog djelovanja narcisoidnog briselskog manipulatora

Milanović odgovorio na “gnijezda mržnje”: Bilo bi dobro da predsjednik Vlade, umjesto da iz Brisela zapomaže i jadikuje…

Najnovije

Još iz rubrike